Германия на полуфинал на световното първенство след труден успех над Франция

Германия-Франция
Снимка: БТА

Отборът на Германия се класира за полуфиналите на Световното първенство по футбол в Бразилия, след като победи тима на Франция с 1:0 на стадион "Маракана" в Рио де Жанейро. Единственото попадение за германците вкара защитникът Матс Хумелс в 13-ата минута, който на няколко пъти се изяви отлично и в защитата. Отделно от това комплименти заслужава и вратарят Мануел Нойер, който секунди преди края на добавеното време спаси удар на Карим Бензема по диагонала.

Така Германия се класира за полуфинал на Световни първенства за четвърти път в последните четири издания. Техен съперник ще бъде победителят от срещата Бразилия - Колумбия, който е по-късно тази вечер.

За първи път на това Световно първенство Мирослав Клозе започна като титуляр. Французите трябваше да търсят изравняване почти 80 минути, но в големи моменти от срещата разочароваха. Единственият футболист в техните редици, който не спря да се бори, беше Карим Бензема, няколко пъти върнал се дори до левия бек за топката.

Германците влязоха по-добре в мача и техните начални атаки бяха по-остри. Но първата реална опасност беше пред вратаря Мануел Нойер и дойде след пробив до аутлинията на Валбуена и връщане назад към Бензема, който от 10 метра стреля в аут. В 10-ата минута атака на Мюлер и Йозил беше продължена към Клозе, като пасът на халфа на Арсенал обаче елиминира трима бранители на петлите и съотборника му. В 13-ата минута Германия отбеляза гола на защитника Матс Хумелс, който се оказа решаващ за крайния успех. Той засече центриране на Тони Кроос от фаул и надскочи Рафаел Варан, като с глава наказа неориентирания вратар на Франция Юго Лорис. Защитата на французите отново не се ориентира добре в 24-ата минута, когато Клозе получи топката след пас на Кедира, навлезе в наказателното и падна на тревата при единоборство с Матийо Дебюши. Германците претендираха за дузпа, но съдията Нестор Питана не се подведе по претенциите им. В 34-ата минута Франция беше много близо до изравняване. Антоан Грисман получи пас от дълбочина и напредна по дясното крило. После с прострелно подаване я върна назад към Матийо Валбуена, който напредна и стреля. Вратарят Нойер спаси, но топката попадна в Бензема, който обаче от близка позиция стреля в крака на застаналия пред голлинията Хьоведес. Последваха два корнера за петлите, които не доведоха до нещо сериозно. Пет минути преди края на първото полувреме Патрис Евра центрира от ляво, топката попадна на главата на Бензема, чийто удар обаче се спря в корема на Матс Хумелс. Отново Бензема овладя елегантно топката малко по-късно, дриблира чудесно на левия фланг, освободи се и стреля, но слабо и право в Нойер.

В началото на втората част французите опитаха да натиснат съперника в неговото поле, но така и не стигнаха до чисто голово положение в тези минути. В 60-ата минута подаване на Грийсман освободи пространство пред Матюиди, който влезе мощно в наказателното поле, но Боатенг пресече паса. Германците сякаш търсеха по-затворена игра и контраатаки в тези минути. След 70-ата момчетата на треньора Дидие Дешан създадоха две много добри възможности, като първо Бензема се освободи около точката за дузпата и стреля, но в последния момент изниква Хумелс и блокира. Минута по-късно Патрис Евра навлезе в наказателното поле и пак опита удар, но този път Нойер спаси.

В 81-ата минута германците можеха да решат всичко в мача, но Шюрле пропусна сам  срещу вратаря. Месут Йозил проби от ляво и центрира назад, Томас Мюлер не улучи топката, която отиде у резервата. Той я спря и стреля, но Лорис спаси с крак. В 87-ата минута пред Шюрле се отвори втора такава възможност, този път след пробив на Томас Мюлер от ляво. Резервата обаче стреля в тялото на Варан, който беше застанал на 5 метра от голлинията. Четири секунди преди края на добавеното време Бензема излезе по диагонала на отлична позиция след пас с пета на Погба и стреля, но вратарят Нойер с една ръка спаси участието на германците на полуфинал.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!