История: Хърватия с първи финал на световно първенство

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съставът на Хърватия се класира за исторически първи финал на световно първенство по футбол. Марио Манджукич донесе победата с 2:1 на хърватите над Англия с гола отбелязан в 109-та минута на продълженията. Редовното време на полуфинала завърши наравно 1:1.

Двубоят започна по най-добрият начин за „Трите лъва“, които откриха резултата още в 5-ата минута с попадението на  Киъран Трипиър. До края на първото полувреме играта бе равностойна, като хърватите опитваха да намерят пролуки в добре организираната отбрана на съперника, но без  успех. От своя страна селекцията на Гарет Саутгейт използваше всяка удобна възможност, за да контраатакува.

След почивката „шахматистите“  засилиха настиска в търсене на изравнителен гол, който падна в 69-ата минута, когато Иван Перишич засече топката от въздуха за 1:1.

В крайна сметка редовното време завърши наравно и мачът влезе в продължения. През първите 15 минути и двата тима имаха по една добра възможност за гол, но резултатът отново остана непроменен.

Решаващият момент в двубоя дойде в 109-ата минута, при която Перишич изведе на чиста позиция Марио Манджукич. Нападателят на "Ювентус" овладя топката и хладнокръвно я плъзна под плонжа на Пикфорд за крайното 2:1 в полза на Хърватия.

Преди днешния мач най-доброто постижение на хърватите на световни финали бе третото място на Мондиала във Франция през 1998 година. От своя страна англичаните пропуснаха възможността да се класират за втория си финал на световни финали след този от 1966-та година насам, откогато е единствената им титла.

Финалът на Мондиал 2018 между Хърватия и Франция ще е в неделя на стадион „Лужники“ в Москва и ще бъде предаван пряко по програма Хоризонт от 18.00 часа.

В събота в срещата за третото място в Санкт Петербург ще се срещнат Белгия и Англия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!