1,7 милиона българи са гледали финала на Световното първенство

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Заключителният мач от първенството на планетата по футбол Франция – Хърватия е бил гледан от близо 1 700 000 телевизионни зрители по два от каналите на обществената телевизия - БНТ1 и БНТ HD, съобщават от Националната телевизия.

По данни на GARB Audience Measurement Bulgaria прякото предаване на последната среща на Мондиал 2018 е отбелязало рейтинг от 24,4 %, а аудиторният дял на обществената телевизия е достигнал 72,1%. Футболният финал на Световното първенство е достигнал до 1 милиард зрители по света, а за целия период на първенството телевизионната аудитория е нараснала до 4 милиарда души (за сравнение общата зрителска аудитория от Световното първенство в Бразилия е достигнала 3,2 милиарда души).

Ръст от 300% отбелязва интересът към преките излъчвания на футболните срещи в онлайн платформата на БНТ. Само финалният двубой е бил гледан в интернет от 800 694 потребители. Над 7 милиона посещения на страницата на БНТ са отбелязани по време на мача Франция – Хърватия. Българската национална телевизия излъчи всички 64 срещи от програмата на Световното първенство. Безспорен лидер по зрителско внимание е бил финалният футболен двубой, където зрителският интерес в пиковите моменти достига близо 2 милиона души. На второ място по интерес е бил мачът между отборите на Франция и Белгия с привлечена аудитория в ефира на БНТ над 1 300 000 души.

Екипите на Продуцентски център „Спорт“ при дирекция „Информация“ на БНТ вече са в процес на подготовка за следващите големи състезания, които обществената телевизия ще излъчва на живо. За първи път от 2 до 12 август ще се проведе Европейският спортен шампионат. Домакини на стартовете Берлин и Глазгоу. Седем европейски спортни федерации обединяват усилията си с обществените телевизии на Стария континент в първото издание на турнира. Събитието се организира от Европейския съюз за радио и телевизия, който обединява 73 обществени медии от 56 страни, в това число и Българската национална телевизия и Българското национално радио. Олимпийският стадион в германската столица ще приеме стартовете в лекоатлетическите дисциплини, където големите очаквания са свързани с българските звезди Ивет Лалова и Мирела Демирева. Пряко от Глазгоу БНТ ще излъчи и стартовете в плувните дисциплини, където ще се състезава талантливият Антъни Иванов.