По-добра рентабилност на София-БТ през третото тримесечие

 

Третото тримесечие за София-БТ се оказа по-добро от първите две на годината от гледна точка на рентабилност. Именно ниската рентабилност през първото полугодие беше причина за известното отдръпване на инвеститорите от позицията. През третото тримесечие тя се повишава до 9.2%, но все още остава далеч под нивата от миналата година.

По отношение на приходите нещата за тютюневия производител изглеждат повече от добре. Те се увеличават с 21% до близо 119 млн. лева. Нетната печалба на компанията се понижава с 62.3% до 3 655 хиляди лева.

В баланса на дружеството се наблюдава повишаване на банковите задължения с близо 5 млн. лева спрямо предходното тримесечие. С приблизително толкова нараства и кешът на компанията.

Двете основни дъщерни компании на вече приватизирания Булгартабак холдинг се следят много внимателно от инвеститорите, тъй като се търгуват със значителен дискаунт спрямо компанията майка, което в някакъв момент може да донесе интересни инвестиционни възможности.

За последните 12 месеца пазарната капитализация на София-БТ остава почти без промяна, но дружеството разпредели значителен дивидент от 5.75 лева на акция. При последна цена от 34.40 лева за брой, спадът по позицията от началото на годината е 21.8%.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10