Дългът е наш, проблемът е ваш!

В статия на Дейвид Зервос за Business Insider управляващият директор и главен пазарен стратег на инвестиционната група Jefferies споделя своето виждане за шокиращите действия на гръцкия премиер Папандреу от вчера. Намерението на Папандреу да свика референдум за приемане на условията по спасяването на страната от неконтролиран фалит и излизане от Еврозоната предизвика истинска паника по финансовите пазари във вторник, които и без това вече бяха загубили увереност след слепия и невиждан отдавна оптимизъм от края на октомври.

Последният път, когато гърците са имали референдум, е било през далечната 1974 година, когато страната се отказва от монархията и се създава Третата гръцка република. От 1829 година насам в Гърция са се състояли едва 8 референдума, цифра, която е иронично близка до броя на банкрутите на страната – 5. Очевидно е, че Гърция не е страна на референдумите, тъй като такива се свикват рядко. Какво е обяснението за предприемането на тази толкова агресивна стъпка от страна на Папандреу? Никой не може да бъде сигурен, нито гърците, нито гръцкият политически елит, нито целият свят, който за пореден път зависи от малката Балканска страна. Всеки може да търси отговор сам за себе си. Дейвид Зеврос дава някои насоки за размисъл по темата:

-         Първо, става въпрос за поредната гръцка схема за изнудване. Водени от бащата на Папандреу, гърците реализираха подобна схема през 1985 година, когато отказаха да дадат подкрепата си за членството на Испания и Португалия в Европейската икономическа общност. Накрая те получиха 30 млрд. от европейските фондове за положителния си вот. Подобен тип действия са много типични за гръцките политически лидери – какъвто бащата, такъв и синът.

-         Протестите от 28 октомври бяха крайно обезпокоителни за гръцкия политически елит. Да видиш такава мащабна негативна реакция срещу спасителните планове беше много изненадващо, особено по толкова важна и национално чувствителна тема.

-         Папандреу всъщност прави най-доброто за гръцкия народ. Това е ключово решение за страната и хората трябва да решат, дали искат да вземат лекарството и да останат в ЕС, или да рестартират часовника на дълга, да напуснат Еврозоната и да се оправят сами. Това не би било по-различно от решението на британците да напуснат ERM в началото на 90-те.

-         За евентуалното излизане на Гърция от ЕС той ще трябва да плати висока цена. Идеята, че всяка страна може да обмисли референдум за излизане от ЕС, ще накара лидерите на Еврозоната да се тресат в обувките си. Папандреу знае това и затова изиграва толкова агресивна карта в навечерието на срещата на Г20 в Кан, където европейската политика ще се диктува повече от американци и китайци, отколкото от Германия и Франция. Подобен ход може да се изплати добре на гърците, които да постигнат още по-добри условия по спасяването си. В алтернативния случай негативите от едно напускане на Еврозоната е възможно да се окажат не толкова лоши, колкото оставането в нея при договорените мерки за строги икономии. В този смисъл с хода си с референдума Папандреу не рискува нищо, само може да спечели.

-         От гледна точка на Зеврос Папандреу е показал на Севера кой е шефът в тази ситуация – Това е нашият дълг, но проблемът е ваш, би било заглавието на неговото обръщение към европейските лидери.

Зеврос поздравява Папандреу за маневрите му и казва, че краят на играта може да настъпи само с напускането на Гърция на ЕС, като референдумът е поредната стъпка, която ни доближава до това. Той отива още по-далеч, като прогнозира, че криза в Италия и Франция ще ни доведе още по-близо до идеята за обща облигация на Еврозоната или каквото е останало от нея. Краят на Европейския икономически и монетарен съюз ще настъпи, когото Германия изпадне във фискални затруднения, а най-слабите членове на Еврозоната я напуснат. В допълнение той изказва очакване, че променената ситуация ще окаже влияние и върху срещата на ФЕД днес. Според управляващия директор на Jefferies Бернанке е заредил базуката си и само чака повод за да каже – "Хайде, оправете ми деня". В заключение Дейвид Зеврос пожелава успех на тези, които търгуват на финансовите пазари в тази сложна ситуация.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подновеното напрежение около Дойче банк разтресе европейските фондови пазари

Подновените разпродажби на акции на Дойче банк през последните 24 часа провокират солиден спад на европейските фондови борси през последния септемврийски ден на търговия. Напрежението около водещия немския кредитор се засили отново през вчерашната търговия на "Уолстрийт" след информации, че големи клиенти на банката в лицето на няколко хедж..

публикувано на 30.09.16 в 15:00

Изплашени клиенти започват да теглят милиарди долари от Дойче банк

Неколцина клиенти на Дойче банк, сред които няколко големи и влиятелни хедж фондове, са започнали да изтеглят милиарди долари от банката на фона на опасенията за нейната стабилност и на техните експозиции в кредитната институция, съобщават източници, близки до клиенти на банката, цитирани от "Уолстрийт Джърнъл" и от агенция "Блумбърг". Редица..

публикувано на 30.09.16 в 11:49

Опасения на капиталовите пазари, породени от Дойче банк

Американските индекси се понижиха заради нарастващите опасения, че неволите на Дойче банк ще повлекат световния финансов сектор. Вчера той беше основният губещ на Уолстрийт с намаление от 1,5% след репортаж на "Блумбърг", показал, че някои от клиентите на Дойче банк са вече разтревожени. Във Великобритания FTSE 100 напредна с 1%. Начело..

публикувано на 30.09.16 в 08:15

Спад на доходността на американските облигации

Доходността по 10-годишните американски облигации падна с 2.4 базови пункта до 1.548%, докато тази по 2-годишните книжа слезе с 3.4 базови пункта до 0.722%. Rates Last Change Range UST 10 years   1.560 -0.012   1.541-1.600..

публикувано на 30.09.16 в 08:13

ОПЕК и Дойчебанк успокоиха пазарите

Американските индекси най-сетне отчетоха широки печалби, подпомогнати от споразумението за производството на ОПЕК. Стандард енд Пуърс скочи с 0.5% до 2171.37, като начело на растежа беше енергийният сектор, който нарасна с 4.3%. Европейските индекси нараснаха при по-добре представилия се банков сектор, който изглежда се успокои след..

публикувано на 29.09.16 в 08:27