Полимери АД – поредна подигравка с инвеститорите

Полимери АД е поредното публично дружество, което ще ощети интересите на дребните си акционери за сметка на този, който го контролира от години, а именно компании, свързани с бизнесмена Николай Банев. От публикуваната информация в търговския регистър става ясно, че Полимери ще изгуби контрол над наскоро учреденото дъщерно дружество, тъй като в последствие капиталът му е увеличен с апортни вноски на какви ли не активи, нямащи отношение към основната дейност на химическото предприятие.

Ударът върху миноритарните акционери идва от обезкървяването на предприятието, тъй като във въпросното доскоро дъщерно дружество Полимери АД беше вкарало някои от най-важните си и ценни активи. С така набързо задвижената схема компании около бизнесмена Николай Банев отново ще контролират тези активи, но вече върху тях няма да тежат интересите на останалите дребни акционери, както и на тези, които имат да вземат пари от Полимери. Тук е достатъчно да припомним, че по-рано през годината АЕЦ Козлодуй например започна продажба на активи на Полимери, върху които има учредени залози в негова полза, тъй като предприятието не плаща задълженията си към атомната централа. Опитите на АЕЦ Козлодуй да си прибере парите продължават с нов търг, става ясно от обявление от 24 октомври в регистъра за продажби на частни съдебни изпълнители.

Очевидно интересите на кредиторите (сред които държавни компании) и дребните акционери на Полимери са под сериозна заплаха, но не е ясно дали някой държавен орган някога ще вземе отношение по въпроса. Какво например предприема Комисията за финансов надзор, при положение че Полимери й е поднадзорно лице? Защо подобни практики продължават да се случват в български публични компании, в които акционери са много граждани, фирми, пенсионни фондове и т.н. и кога най-сетне вратичките в законовата уредба ще се затворят за подобни недобросъвестни мажоритарни акционери? Излишно е да казваме, как това влияе на имиджа на Българска фондова борса и въобще на инвестиционния климат в страната, при положение че у нас е толкова лесно да избягаш от задълженията си и да заобиколиш съакционерите си, сред които например е бивш приватизационен фонд – сегашната Българска холдингова компания, в която акционери са хиляди български граждани. Полимери АД има и проблеми с бивши свои работници, които не са получили заплатите си. От публикации в медиите става ясно, че десетки служители на завода водят дела, за да получат дължимите им възнаграждения.

Докато подобни случаи се случват безнаказано у нас, винаги ще се намират позакъсали бизнесмени, които да се възползват от слабостите на системата, за да не платят за управленските си грешки и неумения.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

SOFIX прекъсна печелившата си серия, но въпреки това скача с 8.6% през септември

Българска фондова борса си взе малка почивка от поредицата силни повишения през тази седмица и завърши последния ден от месеца оцветена в червено. SOFIX прекъсна 9-дневната си печеливша серия и отстъпва с 1.09% до ниво от 504.58 пункта, но въпреки това записва значителен ръст от 8.6% през месец септември. По-голямата част от оборота за..

публикувано на 30.09.16 в 17:30

Червено настроение за капиталовите пазари в последния търговски ден от месеца

В последната търговска сесия за този месец световните капиталови пазари се обагриха в червено. Азиатските и европейските индекси отчитат между 1 и 2% понижение, а стартът на негативната посока бе даден още вчера от другата страна на океана, където акциите на Deutsche Bank се сринаха с над 9%, повличайки след себе си и останалите компании от..

публикувано на 30.09.16 в 11:49

"Софарма" АД е изкупила обратно още 97 705 собствени акции

"Софарма" АД информира, че от 27 септември до и включително 28 септември 2016 г. Дружеството е изкупило обратно 97 705 броя собствени акции представляващи 0,07%  от капитала на дружеството. Обща стойност на обратно изкупените на БФБ – София АД книжа, възлиза на 285 115,51 лева, при средна цена от 2,91 лева за брой. Търговията с акции на..

публикувано на 30.09.16 в 11:17

SOFIX върна спечеленото преди обяд и завършва без изменение

След силно положителното начало на деня на Българска фондова борса и добрите резултати от началото на седмицата, в следобедната част от сесията родните акции върнаха натрупаното по-рано днес и завършват с минимални изменения в близост до вчерашните си нива на затваряне. Макар и с минимален ръст от 0,05% SOFIX удължава печелившата си серия на..

публикувано на 29.09.16 в 17:41

Св. Св. Константин и Елена Холдинг АД-Варна свиква извънредно общо събрание на акционерите

Управителният съвет на Св. Св. Константин и Елена Холдинг АД-Варна представи покана за свикване на Извънредно общо събрание на акционерите и материали за общо събрание на акционерите, което ще се проведе на 01.11.2016 г. Целта на събранието е разглеждане на предложение и приемане на решение за освобождаване на член на Надзорния съвет на..

публикувано на 29.09.16 в 17:02