Може ли Пападимос да промени Гърция за 3 месеца

Новият гръцки премиер – технократът банкер Лукас Пападимос в първата си реч пред своя кабинет заяви, че новото правителство на страната трябва да изпълни решенията на срещата на върха в Европа от 26 октомври и да върне гръцкия народ по работните му места.

Най-голямото предизвикателство, което е пред нас като нация, е растящата безработица, която е последица от рецесията, която се дължи отчасти на външни фактори и отчасти на краткосрочното приспособяване на икономиката, е казал Пападимос.

Държавният дълг на Гърция ще достигне 163% през тази и 198,3% през следващата година в процент от БВП. Икономическият спад ще бъде 5,5% през тази трета поредна година на рецесия. Бюджетният дефицит за 2011 година се предвижда да бъде 8,9% Безработицата е нараснала с почти 2% през август – рекорден месечен ръст – до 18,4%. Това показва, че 1000 работни места се губят всеки ден в южната ни съседка. Самият Пападимос няма да се задържи много дълго на новия си пост – нови парламентарни избори се очаква да бъдат свикани за края на февруари.

За този кратък период от историята временният премиер на Гърция ще има много тежка задача. Дали 64-годишният бивш банкер ще има сили за цялото това бреме? Това вероятно ще бъде последният или предпоследният шанс на страната да покаже, че има място в Обединена Европа и е готова да поема отговорности.

През идната пролет Пападимос трябваше да изнася лекции в Харвард на тема "Глобалната финансова криза: управленски решения и предизвикателства". Гърците, а няма да е пресилено да кажем и цяла Европа, трябва да се надяват, че той е подготвен достатъчно добре освен за теоретични лекции пред студенти и за практическа реализация. Дори и това няма да е достатъчно – нещо не по-малко важно ще бъде новият Папа... на Гърция да може да говори със своите сънародници, да им обясни добре какво и как трябва да се направи и накрая те да повярват в него и да го оставят да си свърши работата. Пападимос ще трябва да намери начин да заобиколи синдикатите, които са си извоювали правото да говорят от името на цялото общество, за да не са те посредник на неговите послания към хората и за да се чуе мнението и на други обществени прослойки, извън членската маса на профсъюзите. Към момента доверието на гърците в Пападимос, подобно на икономическите анализатори, е много високо и те вярват, че са открили рецептата за своето икономическо възстановяване.

Пападимос ще трябва да се бори и с егоистичната и обикновено неадекватна политическа класа на Гърция. Той би трябвало да има подкрепата на досега управляващата социалистическа партия, на водещата опозиционна Нова демокрация и на малката крайнодясна ЛАОС, но конструкцията на правителството показва, че ПАСОК ще продължи да доминира, тъй като Нова демокрация не желае да има силно присъствие в преходното правителство, тъй като се страхува, че това ще навреди на шансовете й за успех на предсрочните избори – изглежда гръцките политици никога няма да могат да поставят националните пред теснопартийните си интереси.

Пападимос е убеден привърженик на членството на Гърция в еврозоната и е готов на всичко в името на тази цел – в крайна смекта той е управлявал националната банка, когато в името на членството Гърция е направила някои много съмнителни операции с Уолстрийт, за да покрие Маастрихтските критерии. Дали Пападимос ще се справи с прекомерно високите очаквания на народа си и на Европа, с натиска на краткото време, с което разполага, с разнопосочните политически интереси на партиите, които подкрепиха правителството му? Отговорът – в края на зимата!

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10