Обзор на днешните икономически новини от Великобритания

Безработицата във Великобритания достигна най-високи стойности за последните 15 години, а броят на младите хора без работа достигна рекордни нива от над 1 милион души, което допълнително увеличи натиска върху правителството да подкрепи слабата икономика с повече действия.

Пространството за маневри на коалиционното правителство е ограничено от ангажимента му да заличи огромния бюджетен дефицит посредством сурови мерки, които включват отстраняванета на около 400 000 души от работните им места в обществения сектор.

Министърът на труда Крис Грейлинг обвини Европа, която е основният търговски партньор на Великобритания и допълни, че правителството трябва да продължи с плана си от мерки, които правят страната сигурно убежище при развиващата се дългова криза. Грейлинг определи днешните данни като лоша новина и следствие от ставащото в еврозоната.

Според Бюрото за национална статистика броят на хората без работа, измерен от по-широкия ILO индикатор, е нараснал със 129 000 в трите месеца до септември до 2.622 милиона души, което е най-високо ниво след периода юли-септември 1994 година. Нивото на безработица се е повишило до 8.3% в сравнение с прогнози за нива от 8.2%. Това ниво е най-високо след април-юни 1996 година. Броят на безработните млади хора пък достигна 1.016 милиона души, което е покачване над политически чувствителната цифра от 1 милион и което се случва за първи път, откакто се прави такова преброяване от 1992 година. По този начин безработицата сред имащите право на работа младежи между 16 и 24 години достигна 21.9%.

Голямата картина не оставя никакво съмнение за лошите новини, а именно безработицата се покачва, броят на новите работни места намалява, докато растежът на заплащането е почти изчезнал. Това състояние ще се запази и безработицата ще продължи да расте, докато икономиката не набере скорост.

Светъл лъч в изследването са броят на хората, търсещи помощи срещу безработицата, който е нараснал с 5300 през последния месец при очаквания за почакване с 20 000. Последното месечно повишение е най-слабото след февруари месец. В същото време обаче растежът на средните седмични доходи, включващ и бонусите, е спаднал до 2.3%. Без бонусите покачването е 1.7%. Цифрите не са позитивни, тъй като растежът на заплатите все още остава далеч зад инфлацията, която през октомври е била 5%, а това означава, че натискът върху потребителите се засилва.

Правителството разчита много на частния сектор да създаде нови работни места, тъй като държавният сектор вече започна да съкращава разходите си. Последните изследвания обаче показват, че загубата на работни места в частния сектор ще продължи да надвишава новонаетите лица от бизнеса. Това означава, че Английската централна банка е твърде вероятно да акцентува върху потенциалната нужда от ново печатане на пари през следващите месеци, с цел да се съживи икономиката, която беше поразена от слабите потребителски резходи и дълговата криза, обхванала основния й партньор, еврозоната.

Милиони работници без работа ги очаква мизерна Коледа и празна откъм надежди Нова година. По-лошото е, че при всичките икономически проблеми на Европа, броят на безработните млади във Великобритания е далеч по-голям, отколкото в някои европейски държави и три пъти повече, отколкото в Германия.

Другите важни макроикономически новини от днес бяха за икономическия растеж и инфлацията. Великобритания е на път да отчете свиване на икономиката, заради натиска, идващ от кризата в еврозоната, и спада на инфлацията под целите на банката. Това показват днес излезлите прогнози на Английската централна банка, които й развързват ръцете за много нови парични стимули с цел подпомогане на икономическия растеж. В тримесечния доклад за инфлацията АЦБ предвижда, че инфлацията ще спадне до 1.3% след две години, както и под нивата от 2% до края на 2012 година. Това кара мнозина икономисти да очакват през февруари нови парични стимули от 50 милиарда паунда. Банката ревизира рязко надолу и краткосрочните си прогнози за растеж и сега вижда голям шанс той да падне под 1% през 2012 година. АЦБ завършва със заключението, че перспективите пред икономиката са се влошили чувствително. Тя се позовава на отслабващото световно търсене, опасенията за платежоспособността на някои правителства в еврозоната, нарастващото напрежение върху банките и някои пазари за финансиране, които ще пречат на растежа в близките месеци. Прогнозите за производството на Острова са то да остане без промяна през последното тримесечие на годината. Нещо повече, дори и политиците в еврозоната да се справят с дълговата криза, растежът на Стария континент се очаква да остане слаб, което неминуемо ще повлияе и на Великобритания.

Прогнозите на банката сочат съживяване на икономиката след 2 години и предвижда растеж от 3.1% в края на 2013 година. Инфлацията намаля до 5% през октомври, но председателят на АЦБ Кинг обясни в писмо до парламента от вчера, че очаква нейно рязко намаляване през следващите 6 месеца и връщане до целевите нива до края на 2012 година, когато ще се изчерпа еднократният ефект от тазгодишното увеличение на ДДС.

Днес АЦБ сигнализира, че може би ще налее още ликвидни средства в икономиката, която е на път да се свие. Председателят на банката Мервин Кинг заяви, че пазарните условия са се влошили след последната среща на банката през август и допълни, че икономиката на Острова може да изпадне в стагнация до средата на следващата година.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10