Топ сделките на 2012 година според Goldman Sachs

 

Инвестиционната банка Goldman Sachs наскоро обяви дългоочакваните си топ сделки за следващата година. От тях личи, че финансовата институция, на която мнозина отдават огромно значение в глобалните политически и икономически процеси, залага на това, че и през следващата година състоянието на глобалните пазари и особено на Еврозоната ще продължи да се влошава. Ето и сделките за 2012 година, които анализаторите на Goldman считат за най-интересни:

1)      Продажба на високодоходен европейски дълг – банката препоръчва покупка на индекса iTraxx Crossover. Този индекс следва CDS-те (инструмент за защита от фалит) на 40 облигации с подинвестиционен кредитен рейтинг. Ако качеството на облигациите се влоши, CDS-те стават по-скъпи и въпросният индекс нараства. От Goldman Sachs прогнозират рецесия в Европа, която ще подложи под натиск по-рисковите европейски компании през следващата година.

2)      Продажба на 10-годишни германски ДЦК (бундове) – съвсем наскоро наблюдаващите пазарите изпаднаха в паника, когато Германия не получи очакваното търсене на аукцион за 10-годишни облигации (3.9 млрд. евро при предлагане за 6 млрд. евро). Обяснението на инвестиционната банка е, че пазарите са очаквали, каквото и да е решение на кризата с дълга в Еврозоната да увеличи риска, който икономите от ядрото поемат. Ядрото, както знаем е Германия. Това  е причината анализаторите на Goldman да очакват доходността по облигациите на Германия да се повиши догодина. Дори и в случай на разпад на Еврозоната подобна стратегия би била успешна, тъй като тогава финансовият сектор от ядрото на съюза ще понесе огромни обезценки на чуждестранните си активи, което неминуемо ще влоши фискалната ситуация на държавите от ядрото.

3)      Покупка на евро срещу швейцарски франк (EUR/CHF) през септември Швейцарската централна банка интервенира мощно на валутните пазари, като заложи долен праг за курса на еврото към местната валута от 1.20. Силният франк и дефлационният натиск оказваха все по-силно негативно влияние върху икономиката, срещу което беше и намесата на ШЦБ. Според Goldman Sachs, икономиката на Швейцария ще продължи да се забавя покрай проблемите в Еврозоната, което ще накара банката още по-агресивно да се намесва на пазарите, като долният праг на обменния курс с еврото анализаторите предвиждат да бъде повишен до 1.30. Ако пък суверенната дългова криза в Европа започне да намира решение, то тогава инвестиционните потоци към швейцарския франк като инвестиционно убежище ще намалеят или дори тенденцията ще се обърне и швейцарския франк ще бъде разпродаван, тъй като инвеститорите ще повишат апетита си към риск. И в този случай покупката на евро срещу швейцарски франк изглежда като добра инвестиционна идея.

4)      Покупка на канадски и продажба на японски акции. Залагането на канадски акции до голяма степен е залог за растящи цени на суровините. Опасенията за глобалната икономика, особено при разпад на Еврозоната, налагат обаче хеджиране с продажба на японски акции, тъй като Япония е типично проциклична икономика с минимално значение на добивната индустрия. По този начин анализаторите на банката считат, че рискът от лошо представяне на пазарите на акции в световен мащаб е редуциран, а същевременно експозицията към пазарите на суровини остава в сила.

5)      Покупка на китайски юан и малайзийски рингит срещу британски лири и американски долари. Фокусът тук е поставен върху страните с излишъци по текущите си сметки. Китай и Малайзия се борят с поскъпващите си валути, докато САЩ и Обединеното кралство водят политика на количествени улеснения, които имат обратния ефект. Според анализаторите на Goldman Sachs една такава стратегия ще спечели от този натиск за намиране на глобално равновесие.

6)      Последната инвестиционна идея на банката е покупка на петрол, сорт Брент, с доставка през юли 2012 година. Нарастващите опасения за глобалната икономика покрай европейската дългова криза стимулират усвояване на запасите от петрол, което в един бъдещ момент ще доведе до увеличение на цената му.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10