2011 - ужасна година за хеджфондовете!

 

Мениджърите на хедж фондовете обичат да мислят за себе си като за пророци, способни да предвидят накъде се насочва пазарът. Но днес те се взират безизразно в своите кристални топки и се чудят, къде всичко се обърка, пише Economist. Средната доходност на хедж фондовете тази година е минус 9%, докато S&P 500 се понижава само с 3.4%.

Това е неприятен спомен от миналото. През 2008 година, хедж фондовете изгубиха повече от 19%, а тази година кризата в Европа може да се окаже дори по-лоша. Мениджърите старателно изследват подценени компании, само за да видят как след това, пазарите отново потъват след поредните лоши новини от Брюксел.

Хедж фондовете са обхванати от необичайна плахост. Те намаляват ливъриджа, позициите си, търгуват по-малко. „Тяхното убеждение е, че не трябва да се прави абсолютно нищо”, казва Анди Еш от Монюмънт Секюритис.

В частни разговори много мениджъри на хедж фондове признават, че биха желали да кешират всичко и да изчакат бурята да премине, но в същото време усещат натиска да продължат да търгуват, за да оправдаят големите такси, които прибират за управление на активите на поверените им фондове.

Неспокойствието на пазарите носи изкушения. Някои мениджъри се кълнат, че някои активи са по-евтини от когато и да било и че спредовете (разлика между цени) са невероятно големи. Базил Уилямс, шеф на Concordia Advisors, набляга на разликата в цената на някои холдингови компании и техните дъщерни дружества, което той вижда като отлична възможност за покупка. Друг мениджър говори за огромни ценови дупки при някои двойно листвани компании като Рио Тинто. Минният гигант е листван в Обединеното кралство и в Австралия. Но много мениджъри продължават да се страхуват „да скочат във водата”, тъй като смятат, че ценовите отклонения могат да станат още по-големи.

Дилемата дали да скочат в пазара или да останат встрани, тормози хедж фонд мениджърите. Много от тях още си спомнят внезапното рали от 2009 година и съжаляват, че не са били в позиция да яхнат вълната. „Цялата индустрия е ужасена от възможността да пропусне още едно рали”, твърди шефът на базиран в Лондон хедж фонд. Но Джон Поулсън, шеф на хедж фондове, известен доскоро със своята далновидност, е добро напомняне за риска от прибързан оптимизъм за пазара. Наскоро той се извини на своите инвеститори за това, че е бил прекалено бичи настроен за икономиката по-рано през годината, което го е довело фирмата му до най-лошото й представяне в 17-годишната й история.

Малка удовлетвореност за Поулсън все пак е, че повече от неговите инвеститори не напускат фонда му. Вероятно са си научили урока от последната криза и не искат да продават на дъното, а още по-вероятно е, че нямат по-добра идея, къде да вложат парите си.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подновеното напрежение около Дойче банк разтресе европейските фондови пазари

Подновените разпродажби на акции на Дойче банк през последните 24 часа провокират солиден спад на европейските фондови борси през последния септемврийски ден на търговия. Напрежението около водещия немския кредитор се засили отново през вчерашната търговия на "Уолстрийт" след информации, че големи клиенти на банката в лицето на няколко хедж..

публикувано на 30.09.16 в 15:00

Изплашени клиенти започват да теглят милиарди долари от Дойче банк

Неколцина клиенти на Дойче банк, сред които няколко големи и влиятелни хедж фондове, са започнали да изтеглят милиарди долари от банката на фона на опасенията за нейната стабилност и на техните експозиции в кредитната институция, съобщават източници, близки до клиенти на банката, цитирани от "Уолстрийт Джърнъл" и от агенция "Блумбърг". Редица..

публикувано на 30.09.16 в 11:49

Опасения на капиталовите пазари, породени от Дойче банк

Американските индекси се понижиха заради нарастващите опасения, че неволите на Дойче банк ще повлекат световния финансов сектор. Вчера той беше основният губещ на Уолстрийт с намаление от 1,5% след репортаж на "Блумбърг", показал, че някои от клиентите на Дойче банк са вече разтревожени. Във Великобритания FTSE 100 напредна с 1%. Начело..

публикувано на 30.09.16 в 08:15

Спад на доходността на американските облигации

Доходността по 10-годишните американски облигации падна с 2.4 базови пункта до 1.548%, докато тази по 2-годишните книжа слезе с 3.4 базови пункта до 0.722%. Rates Last Change Range UST 10 years   1.560 -0.012   1.541-1.600..

публикувано на 30.09.16 в 08:13

ОПЕК и Дойчебанк успокоиха пазарите

Американските индекси най-сетне отчетоха широки печалби, подпомогнати от споразумението за производството на ОПЕК. Стандард енд Пуърс скочи с 0.5% до 2171.37, като начело на растежа беше енергийният сектор, който нарасна с 4.3%. Европейските индекси нараснаха при по-добре представилия се банков сектор, който изглежда се успокои след..

публикувано на 29.09.16 в 08:27