Платежният баланс показва, че процесът на деливъридж е в ход

Вчера Българска народна банка публикува данни за платежния баланс на страната за първите десет месеца на 2011-а година, в който се отразяват всички договорни взаимоотношения между българските фирми и домакинства и чуждестранните им партньори. Накратко, в платежния баланс се синтезират данни за вноса и износа на стоки, услуги и капитали към и извън страната. Това е изключително важна статистика, следена отблизо от икономисти и анализатори, заради факта, че износът и вносът на стоки, услуги, и капитали е по-голям от годишния Брутен вътрешен продукт на страната, което е добър атестат за отвореност на българската икономика.

Данните, както винаги, не са нито само положителни, нито само отрицателни. За първите 10 месеца износът на стоки и услуги, и полученият доход от чужбина е с рекордна стойност от 23.9 млрд. евро, като в номинално изражение е нараснал с 22% на годишна база. За същия период вносът на стоки и услуги и изплатеният доход в чужбина е нараснал с близо 17% до 22.6 млрд. евро.

Салдото по текущата сметка е положително и в размер на рекордните 1.25 млрд. евро. Лошата новина е, че за същия период износът на капитали възлиза също на рекордните 1.24 млрд.евро, което означава, че инвеститори и кредитори изтеглят част от инвестициите си и заемите си, и като цяло намаляват експозицията към страната. Например банковите централи в чужбина и компании-майки си връщат част от предоставените преди заеми на дъщерните си български поделения. Този процес реално изтегля ликвидност от българската икономика и въпреки рекордния ръст в износа и рекордния му размер ефектът му е неутрализиран от изтичането на капитал. Деливъриджът за българската икономика продължава да е в ход. Външната задлъжнялост на страната намалява, като компаниите и домакинствата са изключително предпазливи и допълнително спъват икономическото възстановяване.

Добрата новина е, че от началото на годината до края на октомври, валутните резерви са нараснали с 8.4 млрд.евро, при спад от 692 млрд.евро за десетмесечието на 2010-а година. Валутните резерви са от ключово значение за стабилността на валутния борд, респективно за стабилността на фиксирания курс на лева към еврото. Ръстът им повишава доверието в борда, докато спадът им го подкопава.

Всички чакаме, тенденцията с изтичането на капитали да се обърне и българската икономика отново да е топ инвестиционна дестинация, като в периода 2003-2008 година. Тогава растящият износ и входящите капиталови потоци, стига този път да са насочени към производствения сектор, а не към неефективния сектор на имотите, ще спомогнат за намаляване на безработицата и повишаване на доходите и богатството на българина.

Много анализатори се чудят как най-ниските данъци в Европа и евтиният труд не са ни превърнали в производствената площадка на Стария континент, но причините се коренят в дълговите и фискалните проблеми на страните от периферията на Европа, както и на някои нововъзникващи икономики като Унгария, Румъния, Сърбия и Латвия, които хвърлят сянка и върху добрите примери, каквато във фискално отношение е България. Истината е, че правителството трябва да е активната страна и да търси големи и ключови инвеститори, които да желаят да се възползват от ниските данъци, заплати и фактът, че България е част от единния пазар.

Автор:
Петър Пешев
ИП "Бул Тренд Брокеридж" ООД,

www.bulltrend-bg.com

 

 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10