Еврозоната няма да избегне рецесията

Спадът в частния сектор на еврозоната слабо се облекчи през този месец, но рецесията все така изглежда неизбежна, тъй като периферията на Континента е силно пострадала.

Това показват данните от излезлия днес PMI индекс за еврозоната, който измерва активността на хиляди европейски компании и който нарасна за втори пореден месец през декември до 47.9 спрямо предишна стойност от 47.0. Резултатът е по-добър от очакваното, тъй като предварителните прогнози бяха за спад до 46.5. Предварителната оценка все пак е за четвърти пореден месец доста под 50, което разделя растежа от свиването на икономиката. Франция и Германия са основните герои за по-добрата стойност, докато страните от периферията твърдо са навлезли в територията на свиването. Това, което предстои да се случи, остава доста несигурно. Цялостните данни обаче като цяло насочват към силно свиване на икономиката. Еврозоната е пострадала през текущото тримесечие най-лошо за последните две и половина години, а PMI индекса предполага свиване на икономиката с 0.6%. Причините за очаквания спад са предстоящ рязък спад на входящите нови поръчки и много ниски нива на доверието в сектора на услугите. Дали спадът ще се нормализира или ускори, зависи в голяма степен от политическите лидери и реакцията на финансовите пазари. Ако периферните икономики продължат да страдат, това може да изкара извън релсите и стабилните икономики на Франция и Германия.

Единственият видим положителен сигнал от изследването е компонентът за работните места, който нарасна от 50.1 до 50.9. Това е окуражително, но и тук се вижда, че основен принос за подобрението имат Франция и Германия. Компонентът за услугите, които съставляват по-голямата част от европейската икономика, се повиши от 47.5 до 48.3. Бизнес очакванията обаче останаха на 53.5, което е ниска стойност спрямо историческите стандарти. Компонентът за фабричното производство също се повиши минимално от 46.4 до 46.9, но остава за пети пореден месец под 50. Този за производството, който директно влиза в цялостния PMI, отчете по-голям растеж от 45.7 до 47.1. Фабричните поръчки продължиха рязко да намаляват, въпреки че това вече става с по-слаба скорост. Компонентът се повиши до 43.3 спрямо 42.4, което беше най-ниска стойност след май 2009 година.

В крайна сметка подобрението в основната цифра все още не означава истинска стъпка по отношение на скорошен растеж. Прекалено рано е да се каже дали това е повратна точка или дали ситуацията няма да се влоши допълнително през следващите месеци.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10