Коледното рали на БФБ продължава

Коледното рали започнало на БФБ в края на миналата седмица продължава и през тази. Изкупуванията са породени от желанието на институционалните инвеститори да постигнат по-висока преоценка за годината, т.е. за счетоводни цели, като по този начин се реализира една по-висока доходност за вложителите, било то в пенсионни или инвестиционни фондове.

Акциите на „Доверие Обединен Холдинг, „Неохим” , „Индустриален Холдинг България”, „ЕМКА”, „Стара Планина Холд”,,, „Петрол”, „Индустриал Капитал Холдинг” поскъпнаха с между 7 и 14%.

Днес борсовият оборот възлезе на впечатляващите 14.6 млн.лева, което не се бе случвало отдавна на нисколиквидния ни борсов пазар. Индексите затвориха с повишение от между 1.5 и 2.40%, като бенчмаркът SOFIX приключи при ниво от 322.35 пункта, оттласквайки се от кота 300 пункта.

Над 90% от дневния оборот се дължи на договорено прехвърляне с акциите на „Корпоративна Търговска Банка”. При цена от 80.95 лева за ценна книга се изтъргуваха книжа на стойност от 13.6 млн.лева.

На второ място по оборот се нареждат книжата на електроразпределителното дружество EVN, като с неговите акции се сключиха сделки на стойност от 323.7 хиляди акции. Дружеството се превърна в публична компания през миналата седмица в резултат на приватизацията на 33%-ния държавен дял. Купувач на почти всички акции се оказа австрийският мажоритарен собственик, в лицето EVN, тъй като именно от компанията майка бяха готови да платят най-висока цена на проведения аукцион. Най-вероятно дружеството ще бъде отписано от публичния регистър и ще постави рекорд за най-кратък период, в който е било публично компания.

 

Настоящият борсов коментар не следва да се разглежда като предложение за покупка или продажба на финансови инструменти. Търговията с тях е високо рискова дейност и може да доведе до загуба на първоначално инвестираната сума.

По публикацията работиха: Петър Пешев, ИП "Бул Тренд Брокеридж" ООД


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

SOFIX прекъсна печелившата си серия, но въпреки това скача с 8.6% през септември

Българска фондова борса си взе малка почивка от поредицата силни повишения през тази седмица и завърши последния ден от месеца оцветена в червено. SOFIX прекъсна 9-дневната си печеливша серия и отстъпва с 1.09% до ниво от 504.58 пункта, но въпреки това записва значителен ръст от 8.6% през месец септември. По-голямата част от оборота за..

публикувано на 30.09.16 в 17:30

Червено настроение за капиталовите пазари в последния търговски ден от месеца

В последната търговска сесия за този месец световните капиталови пазари се обагриха в червено. Азиатските и европейските индекси отчитат между 1 и 2% понижение, а стартът на негативната посока бе даден още вчера от другата страна на океана, където акциите на Deutsche Bank се сринаха с над 9%, повличайки след себе си и останалите компании от..

публикувано на 30.09.16 в 11:49

"Софарма" АД е изкупила обратно още 97 705 собствени акции

"Софарма" АД информира, че от 27 септември до и включително 28 септември 2016 г. Дружеството е изкупило обратно 97 705 броя собствени акции представляващи 0,07%  от капитала на дружеството. Обща стойност на обратно изкупените на БФБ – София АД книжа, възлиза на 285 115,51 лева, при средна цена от 2,91 лева за брой. Търговията с акции на..

публикувано на 30.09.16 в 11:17

SOFIX върна спечеленото преди обяд и завършва без изменение

След силно положителното начало на деня на Българска фондова борса и добрите резултати от началото на седмицата, в следобедната част от сесията родните акции върнаха натрупаното по-рано днес и завършват с минимални изменения в близост до вчерашните си нива на затваряне. Макар и с минимален ръст от 0,05% SOFIX удължава печелившата си серия на..

публикувано на 29.09.16 в 17:41

Св. Св. Константин и Елена Холдинг АД-Варна свиква извънредно общо събрание на акционерите

Управителният съвет на Св. Св. Константин и Елена Холдинг АД-Варна представи покана за свикване на Извънредно общо събрание на акционерите и материали за общо събрание на акционерите, което ще се проведе на 01.11.2016 г. Целта на събранието е разглеждане на предложение и приемане на решение за освобождаване на член на Надзорния съвет на..

публикувано на 29.09.16 в 17:02