Спасяването на Гърция се блокира от няколко хеджфонда

Група хеджфондове заплашва да блокира последния опит за спасяване на Гърция от фалит, освен ако не им бъде гарантирано значително заплащане, пише The Independent.

Днес е последният опит, в който група от представители на частните държатели на гръцки дълг ще се срещнат в Атина с ключови представители на гръцкото правителство, за да договорят отписване на част от стойността на задълженията на страната. Това се случва в навечерието на ключово облигационно плащане на Гърция следващия месец.

Според източници, запознати с разговорите, които се провалиха в края на миналата седмица, няколко хеджфонда спират засега сделката по преструктурирането на дълга, докато не си гарантират, че ще направят значителна печалба от закупените гръцки облигации на ниски цени.

Официалните гръцки спасители – европейските правителства и МВФ – заявиха, че няма да отпуснат следващия транш от спасителния пакет, от който Атина се нуждае, за да плати падежиращи облигации на 20 март на стойност 14.4 млрд. евро, в случай че не се постигне договореност за редуциране със 100 млрд. евро на дълговата планина от 355 млрд. евро. Без тези спасителни средства Атина ще бъде вкарана в неконтролиран фалит, което може да потопи Еврозоната в нов финансов хаос и вероятно да предизвика отказ на Гърция от единната валута.

Ситуацията е много сериозна, казва пазарният анализатор Николас Спиро от Spiro Sovereign Strategy. Идеята, че може да се извърши неконтролиран фалит се изчерпва и пазарите не вярват в нея. Все пак през последните седмици нараснаха страховете, че хеджфондове които блокират сделката (сред тях идентифицирани са Vega Asset Management, Och Ziff, York Capital, GreyLock Asset Management и Marathon Asset Management), не разглеждат перспективата за неконтролиран фалит на Атина като финансов стимул, за да се съгласят на сделка за доброволно отписване.

Това е така, защото се смята, че тези фондове са закупили застрахователни полици по закупените от тях гръцки облигации, известни като Credit Default Swaps или CDS. Ако Атина няма възможност да плати падежиращите облигации през март, това ще направи CDS платими, като фондовете ще вземат значителни суми от финансовите компании, които са им продали тези застраховки. От страна на частните кредитори преговарят представители на Института за международни финанси и френската банка БНП Париба. Разговорите ще продължат този следобед.

Миналата седмица преговорите бяха прекратени, защото не можа да се стигне до споразумение за размерна на купона (регулярното лихвено плащане по облигациите) по новите облигации, които ще заменят старите гръцки ДЦК. МВФ настоява за годишен купон от едва 2%, което ще редуцира дългосрочната стойност на новите облигации с до 75%. Германия, която е най-големият донор в спасителния фонд на еврозоната, също оказва натиск в посока нисък купон.

Говорител на Института по международни финанси даде индикации, че на няколко малък на брой хеджфонда няма да бъде позволено да направят успеха на преговорите заложник на своите интереси и че ако достатъчно голяма част от облигационерите се съгласят за размера на купона, сделката ще бъде финализирана. Необходима е една критична маса от бондхолдерите, готови да участват в сделката. Винаги това е целта на едни преговори. Винаги ще има такива, които няма да са съгласни, е казва той.

Все пак източник от страната на хеджфондовете отрича, че поведението на малките инвестиционни фондове осуетява доброволна сделка и добавя, че сделката, която се предлага, е банкиране в полза на лични интереси. Кой ще загуби, ако застраховката се изплати, казва той.

Двата най-големи издадели на застраховки срещу фалит на Гърция са Goldman Sachs и AIG. Те ефективно ще получат спасителна помощ чрез непозволяването на Гърция да фалира. Седем бивши служители на инвестиционната банка Goldman Sachs в момента са част от правителства в ЕС. Това е банкиране в полза на частни интереси (crony banking) в най-лошият смисъл на този израз.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подновеното напрежение около Дойче банк разтресе европейските фондови пазари

Подновените разпродажби на акции на Дойче банк през последните 24 часа провокират солиден спад на европейските фондови борси през последния септемврийски ден на търговия. Напрежението около водещия немския кредитор се засили отново през вчерашната търговия на "Уолстрийт" след информации, че големи клиенти на банката в лицето на няколко хедж..

публикувано на 30.09.16 в 15:00

Изплашени клиенти започват да теглят милиарди долари от Дойче банк

Неколцина клиенти на Дойче банк, сред които няколко големи и влиятелни хедж фондове, са започнали да изтеглят милиарди долари от банката на фона на опасенията за нейната стабилност и на техните експозиции в кредитната институция, съобщават източници, близки до клиенти на банката, цитирани от "Уолстрийт Джърнъл" и от агенция "Блумбърг". Редица..

публикувано на 30.09.16 в 11:49

Опасения на капиталовите пазари, породени от Дойче банк

Американските индекси се понижиха заради нарастващите опасения, че неволите на Дойче банк ще повлекат световния финансов сектор. Вчера той беше основният губещ на Уолстрийт с намаление от 1,5% след репортаж на "Блумбърг", показал, че някои от клиентите на Дойче банк са вече разтревожени. Във Великобритания FTSE 100 напредна с 1%. Начело..

публикувано на 30.09.16 в 08:15

Спад на доходността на американските облигации

Доходността по 10-годишните американски облигации падна с 2.4 базови пункта до 1.548%, докато тази по 2-годишните книжа слезе с 3.4 базови пункта до 0.722%. Rates Last Change Range UST 10 years   1.560 -0.012   1.541-1.600..

публикувано на 30.09.16 в 08:13

ОПЕК и Дойчебанк успокоиха пазарите

Американските индекси най-сетне отчетоха широки печалби, подпомогнати от споразумението за производството на ОПЕК. Стандард енд Пуърс скочи с 0.5% до 2171.37, като начело на растежа беше енергийният сектор, който нарасна с 4.3%. Европейските индекси нараснаха при по-добре представилия се банков сектор, който изглежда се успокои след..

публикувано на 29.09.16 в 08:27