Трайков: Обмисля се данък "Печалба" да се насочва към общините

Обмисля се данък "Печалба", който новите инвеститори ще плащат, да се насочва към общината, в която са избрали да работят, а не към държавния бюджет. Това съобщи икономическия министър Трайчо Трайков на дискусия, посветена на промените в закона за насърчаване на инвестициите. Според Трайков това може да важи за първите 3 или 5 години. Идеята е съгласувана с финансовия министър Симеон Дянков. Относно предложението страната ни да насърчава влагането на средства във високи технологии икономисти предупредиха, че така се поема рискът 1 милион ниско образовани безработни никога да не си намерят работа. 

Според Борислав Стефанов, ръководител на Агенцията за инвестиции, страната ни губи чужди капитали заради това, че не предлага конкретни мерки срещу влагането им у нас. Както например субсидии за наемането на работници, каквито предлага Сърбия. Затова се мисли държавата да възстановява внесените от новия инвеститор осигуровки. Идеята обаче предизвика предупреждение от страна на Георги Ангеловот "Отворено общество" и на Светла Костадинова от Института за пазарна икономика.

За да не се стигне до ситуация, където някой инвеститор казва "ние ще разкрием 1000 работни места", държавата да му плати някаква сума и след това да се окаже, че вместо 1000 човека ще има 100, по-правилно всъщност е да се възстановява част от плащанията, които инвеститорите правят. Те ги използват, за да принудят сърбите да им дадат малко повече пари. Опортюнистични компании не ни трябват, каза Георги Ангелов. 

Заплатите, осигуровките и наемът не са основният проблем и в същото време се предлага една от мерките да бъде именно в тази посока, каза Светла Костадинова.

С насърчаването само на новите инвеститори може да се стигне до унищожаване на вече работещи у нас компании, защото за тях помощ не е предвидена, предупредиха икономистите. Според Георги Ангелов трябва да се търси начин да се повишава и квалификацията на българската работна ръка: 

Защо не си поставите за цел да привлечете някой световен университет в България? Това е име, това е имидж. Агенциите за инвестиции са най-ефективни, когато има добра бизнес среда в съответната страна. Но ако има лоша бизнес среда, това е като един развален морков, който му правите реклама по телевизията и никой няма да си го купи, защото е развален.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10