Пенсия? Не и преди да навършиш 70!

Милиони работещи ще бъдат принудени да отложат пенсионирането си до навършването на 70 години, предупреждава съветник на правителството на Великобритания. Лорд Хътън от Фърнес, който е известен с прозвището „царят на пенсиите”, съветва хората да спрат да очакват, че ще се пенсионират на 65, както техните родители и техните баби и дядовци.

В същото време премиерът Дейвид Камерън обяви, че обмисля скандинавския модел, при който държавната пенсионна възраст е обвързана с бързо растящата продължителност на живота.

В Норвегия всеки може да избере, кога да започне да взема пенсия. Обичайно това става на 67 години, но по желание възрастта, на която се пенсионира човек, може да бъде увеличена до 75 години, при което се получава значително по-висока пенсия.

Свързването на очакваната продължителност на живота с възрастта за пенсиониране означава, че по-младите работещи днес ще трябва да почакат минимум до 70-ата си годишнина, за да се пенсионират.

Едно от всеки три момичета, родени днес, и едно от всеки четири момчета, ще живее поне 100 години.

Във Великобритания пенсионната възраст беше увеличена до 67 години за жените и мъжете, считано от 2026 и 2028 година, като се очаква след това да продължи да бъде увеличавана. Вече е възможно пенсионирането да бъде отлагано за по-късно, с което да се получава по-голяма пенсия. Един на всеки десет се възползва от тази възможност. За всяка отложена година такъв пенсионер би получил 10.4% допълнително по-висока пенсия или може да се възползва от другата възможност – еднократна сума пари с начислена лихва с 2% над основната лихва на централната банка.

Разходите за държавната пенсионна система стават все по-големи с навлизането на бейбибумърите в пенсионна възраст. В момента сумата достига 74 млрд. лири, но ще нарасне с още 4 млрд. през следващата година, когато рекорден брой хора ще достигнат 65-годишна възраст. Правителството на Обединеното кралство прави опити да въведе реформи, за да накара заетите в публичния сектор да плащат повече за своите пенсии и да се пенсионират на по-голяма възраст. И там, като в България, опитите за реформи срещат силната съпротива на синдикатите.

Лорд Хътън смята, че истинската трагедия на пенсионната система на страната е липсата на достатъчно пенсионни спестявания в частния сектор. „Това е бомба, която цъка”. Само една трета от заетите в частния сектор имат пенсия, докато в държавния сектор мнозинството може да разчита на пенсия, която в момента е средно 7840 лири годишно. Според проф. Филип Буут, директор на Института за икономическа политика „разликата между държавния и частния сектор е една фундаментална несправедливост”.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10