Sociétéiv class="span4 ">

В Копенхаген започва среща на финансовите министри от еврозоната

Размерът на Европейския стабилизационен механизъм е основната тема на двудневната среща на финансовите министри от еврозоната, започваща днес в Копенхаген.

Така наречената "защитна стена" срещу дълговата криза ще служи за кредитиране на закъсали банки и държави от еврозоната. Ден преди консултациите, натискът върху главния платец, Германия, за надграждане на "стената", се засили.

Френският министър Франсоа Бароан се обяви за удвояване на сумата от половин на един трилион евро. По думите му, този размер ще плаши спекулантите "като атомна бомба". Германският колега на Бароан обаче е категоричен, че няма да допусне повече от 800 милиарда:

"Можете да увеличавате спасителния фонд колкото си искате, но нищо няма да постигнете. Решаващият проблем са причините за кризата - тях трябва да преборим",заяви германският финансов министър Волфганг Шойбле по време на дебати в Бундестага. 

Министрите от еврозоната ще обсъдят и въпроса за облагане на междубанковите транзакции. Прокарването на такъв данък е основното условие за съгласието на опозицията в Германия с новия фискален пакт, който ще постави таван на държавните дългове в еврозоната.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10