Дянков: Увеличаваме пенсиите от 1 юли

Увеличението на минималните пенсии от 1 юли тази година и от средата на следващата година е сигурно и парите са заложени в бюджета. Все още не е ясно дали през пролетта на 2013 година може да има друго, допълнително увеличение за всички пенсии. Това каза в интервю за БНТ финансовият министър Симеон Дянков. Той уточни, че ръстът на икономиката трябва да е над 1 % от заложения в бюджета, за да има такова допълнително увеличение, а държавата - да има възможност да продаде свои активи. Според министъра, с колко ще се повишат икономическите показатели, ще стане ясно в края на годината.

Пенсиите определено се увеличават от 1 юли, защото такъв е законът. Парите са вече на лице, така че тази година определено минималните пенсии се увеличават. За следващата година има две възможности: едната възможност, също е по закон и определено от следващата година - в средата на годината - всички пенсии без изключение ще се вдигнат с индекс, който в миналото е бил известен като "швейцарското правило" - смес от инфлация и ръст от производителност в България. Освен това, за следващата година работим, имаме възможност, надявам се, и обсъждаме и в парламента, и в правителството възможност за допълнително увеличаване извън индексирането на пенсиите. Това, все още, не ясно кога може да стане и с какъв процент.

Дянков коментира и декларацията на БНБ за оттегляне на законопроекта за Сребърния фонд, като подчерта, че предложените промени не застрашават финансовата стабилност на България и даде примери с управлението на такива фондове в други европейски държави.

В последния месец-месец и половина позабравихме проблемите, защото в Гърция нещата се поуспокоиха. Но има голяма финансова несигурност, коментира още министърът на финансите. Много европейски държави нямат Сребърен фонд, няма риск за България, каза вицепремиерът по темата.

Досега не се е говорило за доходност и искаме да я издигнем като равностойна, посочи Дянков. Нормално е да имаме противоречия и затова се гледа към Европа и се задава въпросът: Другите европейски държави, които имат Сребърен фонд, 7 европейски държави, включително България, имат такъв, какво правят? Отговорът е лесен – средно 70% от сребърните фондове се инвестират в държавни ценни книжа. Това е европейска практика, причини за притеснение няма, заяви финансовият министър.

Дянков каза още, че се надява на лихва 5,5% по еврооблигациите, но това зависи от пазарите. Колкото до АЕЦ "Белене" той заяви: В Белене всъщност никога не е имало проект, защото нямаше договор и цена.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10