"Луфтханза" съкращава 3500 служители

Най-големият германски авиопревозвач „Луфтханза“ оповести планове за съкращение на 3500 административни работни места в целия свят в опит да се върне към печалбите.

Главният изпълнителен директор Кристоф Франц заяви, че единствено могат да бъдат запазени дългосрочните работни места, а за да се открият нови в бъдеще, при съответната административна реорганизация, ще е възможно само ако сега се приемат съкращенията.

„Луфтханза“ се представя по-добре при световната икономическа криза в сравнение с конкурентите си от „Еър Франс-КЛМ“ и „Бритиш Еъруейз“. Въпреки това Франц, който пое поста в началото на миналата година, е на мнение, че авиокомпанията се нуждае от радикално съкращение на разходите, за да остане конкурентна. Той се зарече да подобри резултатите й с 1.5 милиарда евро преди края на 2014 година независимо че печалбите страдат от по-високите цени на горивата, слабата европейска икономика и свирепата конкуренция от ниско бюджетните превозвачи и от авиокомпаниите от Близкия изток.

„Луфтханза“, която наброява 117 000 служители в целия свят, съобщи че 1/3 от спестяванията ще дойдат от редуцирането на разходите за персонала Други мерки включват по-близко сътрудничество между основната марка „Луфтханза“ и нискобюджетната й дъщерна фирма „Джърмън уингс“, както и извършването на някои покупки в пакет.

Новината от днес идва само ден, след като „Луфтханза“ отчете оперативна загуба за първото тримесечие, която се удвои до 381 милиона евро и надмина прогнозите за загуба от 289 милиона евро. Компанията все още очаква оперативната печалба за цялата 2012 година да падне до няколко стотин милиона евро, която изключва възможните разходи свързани с програмата за съкращение на разходите.

Акциите на „Луфтханза“ спаднаха при сутрешната търговия с 2.07% до 9.70 евро.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подновеното напрежение около Дойче банк разтресе европейските фондови пазари

Подновените разпродажби на акции на Дойче банк през последните 24 часа провокират солиден спад на европейските фондови борси през последния септемврийски ден на търговия. Напрежението около водещия немския кредитор се засили отново през вчерашната търговия на "Уолстрийт" след информации, че големи клиенти на банката в лицето на няколко хедж..

публикувано на 30.09.16 в 15:00

Изплашени клиенти започват да теглят милиарди долари от Дойче банк

Неколцина клиенти на Дойче банк, сред които няколко големи и влиятелни хедж фондове, са започнали да изтеглят милиарди долари от банката на фона на опасенията за нейната стабилност и на техните експозиции в кредитната институция, съобщават източници, близки до клиенти на банката, цитирани от "Уолстрийт Джърнъл" и от агенция "Блумбърг". Редица..

публикувано на 30.09.16 в 11:49

Опасения на капиталовите пазари, породени от Дойче банк

Американските индекси се понижиха заради нарастващите опасения, че неволите на Дойче банк ще повлекат световния финансов сектор. Вчера той беше основният губещ на Уолстрийт с намаление от 1,5% след репортаж на "Блумбърг", показал, че някои от клиентите на Дойче банк са вече разтревожени. Във Великобритания FTSE 100 напредна с 1%. Начело..

публикувано на 30.09.16 в 08:15

Спад на доходността на американските облигации

Доходността по 10-годишните американски облигации падна с 2.4 базови пункта до 1.548%, докато тази по 2-годишните книжа слезе с 3.4 базови пункта до 0.722%. Rates Last Change Range UST 10 years   1.560 -0.012   1.541-1.600..

публикувано на 30.09.16 в 08:13

ОПЕК и Дойчебанк успокоиха пазарите

Американските индекси най-сетне отчетоха широки печалби, подпомогнати от споразумението за производството на ОПЕК. Стандард енд Пуърс скочи с 0.5% до 2171.37, като начело на растежа беше енергийният сектор, който нарасна с 4.3%. Европейските индекси нараснаха при по-добре представилия се банков сектор, който изглежда се успокои след..

публикувано на 29.09.16 в 08:27