Продажбите на "Джон Люис" засенчиха конкурента "Маркс енд Спенсър"

"Джон Люис", най-голямата верига за универсални магазини във Великобритания, продължи да се представя по-добре от конкурентите си, като например "Маркс енд Спенсър", отчитайки отново двуцифрено увеличение в процентно изражение на седмичните си продажби.

Притежаваната от служителите й верига, която е  насочена основно към Югоизточна Англия, постави нормите за сектора това лято, когато дъждът доведе хората от улиците към покритите молове за пазаруване, където често се намират магазините на компанията. Влажното и студено време благоприятства също и ключовия бизнес на веригата с домакински уреди.

"Джон Люис" обяви днес, че продажбите в универсалните й магазини са нараснали в седмицата до 7-и юли с 15,3% на годишна база до 71,6 милиона паунда.  

Продължаващото лошо време, допълнено от третата седмица на успешни разпродажби при намалени цени на стари продукти, доведе купувачите в магазините.

Продажбите на електрически и технологични уреди за домакинствата скочиха с 34,1%, което отразява силните продажби на телевизори преди Олимпийските игри. Продажбите на домашни уреди нараснаха с 8,9%, благодарение най-вече на стоки с логото на игрите, а продажбите на модни артикули се повишиха с 9,4%.

Веригата се представя по-добре от конкурентите си в сектора, тъй като нейните по принцип по-заможни клиенти са по-малко засегнати от двойната рецесия във Великобритания, а подобренията й в продуктите и услугите и новите модерни магазини привличат и нови клиенти.

Във вторник "Маркс енд Спенсър", най-голямата верига за дрехи във Великобритания, отчете най-голям тримесечен спад на продажбите за последните три и половина години, като обвини за това дъждовните месеци, които са навредили на продажбите на дамско облекло.

Продажбите на "Джон Люис" обаче се възползваха от факта, че фирмата има повече магазини от миналата година, както и заради по-високите цени, следствие от инфлацията. Не на последно място, електронните уреди имат склонност към относително по-ниски надценки и съответно печалби.

Много магазини на острова остават под натиск, тъй като потребителите са притиснати от по-високите цени, липсата на ръст на заплатите и стриктните правителствени мерки, чиято цел е намаление на рекордния национален дълг.

"Джон Люис" притежава и веригата супермаркети "Уейтроуз". При нея продажбите в седмицата до 7-и юли скочиха с 6,1% до 109,8 милиона паунда. От фирмата съобщиха, че продажбите на сладолед са се повишили с 6,8% благодарение на Анди Мъри, който стигна до финала на тенис турнира "Уимбълдън".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подновеното напрежение около Дойче банк разтресе европейските фондови пазари

Подновените разпродажби на акции на Дойче банк през последните 24 часа провокират солиден спад на европейските фондови борси през последния септемврийски ден на търговия. Напрежението около водещия немския кредитор се засили отново през вчерашната търговия на "Уолстрийт" след информации, че големи клиенти на банката в лицето на няколко хедж..

публикувано на 30.09.16 в 15:00

Изплашени клиенти започват да теглят милиарди долари от Дойче банк

Неколцина клиенти на Дойче банк, сред които няколко големи и влиятелни хедж фондове, са започнали да изтеглят милиарди долари от банката на фона на опасенията за нейната стабилност и на техните експозиции в кредитната институция, съобщават източници, близки до клиенти на банката, цитирани от "Уолстрийт Джърнъл" и от агенция "Блумбърг". Редица..

публикувано на 30.09.16 в 11:49

Опасения на капиталовите пазари, породени от Дойче банк

Американските индекси се понижиха заради нарастващите опасения, че неволите на Дойче банк ще повлекат световния финансов сектор. Вчера той беше основният губещ на Уолстрийт с намаление от 1,5% след репортаж на "Блумбърг", показал, че някои от клиентите на Дойче банк са вече разтревожени. Във Великобритания FTSE 100 напредна с 1%. Начело..

публикувано на 30.09.16 в 08:15

Спад на доходността на американските облигации

Доходността по 10-годишните американски облигации падна с 2.4 базови пункта до 1.548%, докато тази по 2-годишните книжа слезе с 3.4 базови пункта до 0.722%. Rates Last Change Range UST 10 years   1.560 -0.012   1.541-1.600..

публикувано на 30.09.16 в 08:13

ОПЕК и Дойчебанк успокоиха пазарите

Американските индекси най-сетне отчетоха широки печалби, подпомогнати от споразумението за производството на ОПЕК. Стандард енд Пуърс скочи с 0.5% до 2171.37, като начело на растежа беше енергийният сектор, който нарасна с 4.3%. Европейските индекси нараснаха при по-добре представилия се банков сектор, който изглежда се успокои след..

публикувано на 29.09.16 в 08:27