ЕЦБ провежда ключово заседание за бъдещето на еврозоната

Кризата в еврозоната е най-големият риск за световната икономика, обяви Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и призова за нови мерки, включително за покупка на държавни облигации от Европейската централна банка.

Управителният съвет на Европейската централна банка провежда заседание, смятано за ключово за финансовото бъдеще на еврозоната. Обсъжда се дали банката да започне да изкупува държавни облигации от страни с високи дългове. Решението се определя като едно от най-важните в историята на банката. 

В централата си във Франкфурт на Майн ЕЦБ започна едно от най-важните заседания в историята си. Днес 23-мата банкери, представляващи държавите основателки на банката, трябва да решат как и докъде трябва да се намеси тя в решаването на кризата с еврото. 

Вече е ясно, че ЕЦБ ще изкупува облигации на задлъжнели държави от еврозоната. Остава да се реши кои точно облигации и къде е границата, която банката не бива да преминава. 

Още преди началото на заседанието се стигна до размяна на удари между директора на ЕЦБ Марио Драги и управителя на Германската федерална банка Йенс Вайдман. Вайдман е противник на идеята за изкупуване на облигациите на задлъжнели държави, защото според него това ще е мощен стимулатор на инфлация. Той обаче няма подкрепата на останалите директори на национални банки. 

Засега е ясно, че Европейската централна банка оставя основната си лихва без промяна на рекордно ниското равнище от 0,75%. Предстои пресконференцията на Марио Драги, която се очаква с огромен интерес от финансовите пазари. Ако решенията не отговорят на високите очаквания на борсите, най-вероятно ще се стигне до масова разпродажба на акции.

Петролът и еврото достигнаха тази сутрин близко до най-високите си стойности за последните два месеца, съобщи Блумбърг. Еврото достигна 1,2609 долара, а "Брент" наближи 114 долара за барел.

По публикацията работи: Капка Тодорова - кор. на в. "24 часа" в Германия

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10