Спиди ЕАД в центъра на инвеститорското внимание през следващата седмица

През тази седмица най-интересното корпоративно събитие на БФБ несъмнено ще бъде стартът на предлагането на акции на най-голямата компания за куриерски услуги в България Спиди ЕАД. Началото е планирано за сряда, когато ще бъдат предложени 20% от дружеството при минимална цена от  51.5 лева за брой. Размерът на емисията е 1 482 200 лева, разпределени в същия брой акции с номинална стойност от 1 лев всяка.  Предлагането ще се осъществи в рамките на 8 работни дни чрез сделки в условията на свободна търговия. С интерес ще следим действията на инвеститорите, тъй като от Спиди очакват печалба от близо 8 млн. лв. за 2012 г., а предлаганите книжа се определят като „акции със стабилна дивидентна доходност”.

В петък ще се проведе извънредното общо събрание на акционерите на застрахователното дружество Евро инс. На него ще се избере отговорен актюер на дружеството, регистриран одитор, както и ще бъдат преизбрани членовете на Одитния комитет за нов мандат.

Според календара на БНБ в четвъртък ще бъде оповестена финансова информация за лизинговите дружества за третото тримесечие на годината. В петък ни очаква 11-тият брой на месечния Информационен бюлетин на централната банка, както и данни за външната търговия за август и потокът преки инвестиции за септември. Пак в петък ще станат известни септемврийските реални ефективни валутни курсове и платежният баланс на страната за същия месец. Денят ще бъде наситен с доста информация, тъй като тогава ще се публикуват и данни за третото тримесечие на годината на дружествата, специализирани в кредитиране.

От НСИ във вторник ще ни осведомят за октомврийските индекси на потребителските цени. В четвъртък ще се оповести информация за брутния вътрешен продукт по експресни оценки за третото тримесечие на годината, както и за доходите, разходите и потреблението на домакинствата за същия период. В края на седмицата предстои да бъдат публикувани данни за инвестиционната активност в промишлеността за октомври.

В световен мащаб очакваните тенденции не са положителни. Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) прогнозира свиване на световното търсене на петрол в годишния си доклад за средносрочните и дългосрочните перспективи на петролния пазар. Като основна причина за това се сочи все по-голямото безпокойство за растежа на световната икономика, като това важи особено много за стопанството на еврозоната. Проблемите в нея се отразяват във всички части на света, вкл. и България, тъй като регионът има сериозни търговски отношения с нововъзникващите пазарни икономики и развиващите се страни.

На запад интерес ще предизвикат плановете на преизбрания президент на САЩ Барак Обама за новия му мандат, които обаче ще продължат да срещат съпротивата на доминирания от републиканците Конгрес. Финансовият сектор в лицето на Уолстрийт вероятно ще бъде изправен пред редица промени, сред които нови по-строги регулации. Всичко това вече подложи пазарите на сериозно напрежение и бягството от риск се засилва с всеки изминал ден.
 
www.bulltrend-bg.com

 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10