С ръст приключи борсовата търговия зад Океана в петък

Акциите на американските пазари отбелязаха повишение, в резултат индексът Standart and Poor's 500 (S&P500) приключи най-големия си седмичен спад от юни насам. Бяха оповестени данни, показващи ръст на потребителското доверие до петгодишен връх, а това се оказва пряко свързано с преговорите около прилагането на държавни фискални мерки или т. нар "фискален клиф"*.

Сред най-значимите компании на пазара Boeing Co., Caterpillar Inc. и  AT&T Inc.  добавиха най-малко 1 процент към стойността си в петък. Епъл, компанията с най-висока пазарна оценка, повиши пазарната си капитализация с 1,7 процента, след 8-процентен спад за предходните 3 дни. От друга страна J.C. Penney Co. изгуби 4,8 %, след като обяви загуба за трето тримесечие, която се оказа по-голяма от приблизителните прогонози на анализаторите.

S&P 500 , който на седмична база бележи 2,4 % понижение, увеличи стойноста си с 0.2 % до  1,379.85 пункта към края на миналия петък.  Dow Jones Industrial Average добави 4.07 пункта, или по-малко от 0.1 %, достигайки 12,815.39. Обемът на търгуваните акции на щатския пазар беше 6,6 млрд броя, с 11 % над средната стойност за последното тримесичие.

Данните за потребителските нагласи оказаха значимо влияние, което даде известен тласък на пазара, каза  в телефонно интервю Тимоти Гхриски, директор инвестиции в Solaris Group LLC, компания управаляваща около $2 млрд. в Бедфорд хилс, Ню Йорк. Той добави: В момента хората са съсредоточили вниманието си върху новините относно дискусиите за фискалния клиф. Трябва да се предпиемат дейстия, които да принудят нашите политици да достигнат до споразумение, така че да не изпаднем в рецесия.

Предварителните стойности на индекса The Thomson Reuters, публикуван от Мичигънския университет, който обобщава данни за потребителските нагласи, се повишиха от 82,6 за предходния месец до 84,9 за месец ноември. Според средната прогноза на 71 икономисти, анкетирани от Блумбърг, реалното измерение на индекса е в мащаб 82,9.

“Фискален клиф”*
Президентът Барак Обама покани следващата седмица в Белия Дом лидерите на Демократичната и Републиканската партия, за да започнат дискусиите за предотварятяване на т.нар. фискален клиф.
Американският народ гласува за дейстие, каза Обама в Белия Дом, давайки първите си публични коментари относно бюджета и дефицита веднага след преизбирането си на 6-и ноември. Той отново подчерта, че мерките трябва да включват намаляване на разходите, увеличаване на държавните приходи, включително и увеличаване на данъците за най-богатите. Ако Конгресът не предприеме действия до края на годината, общо $607 млрд. от автоматично орязване на правителствените разходи и увеличение на данъците се предвиждат да влязат в сила от януари. Обама повтори становището си за балансиран подход за намаляване на дефицита, изложено по време на предизборната си кампания. Пазарът иска от Конгреса да работи, каза Том Уирт, който участва в управлението на $1,6 млрд., заемайки длъжността директор инвестици за Chemung Canal Trust Co в Елмира, Ню Йорк. Надяваме се, да видим конгресмениете да работят заедно вместо да продължават да спорят. В действителност ситуацията в Европа не се е променила и проблемите все още не са разрешени. Ставаме свидетели на забавяне на ръста на приходите, което показва, че икономиката продължава да расте с бавни темпове.

Кризата в Европа

Инвеститорите наблюдават последните опити да бъде овладяна кризата в Европа. Финансовите министри от Еврозоната вероятно няма да вземат решение за отпускане на нови средства за Гърция преди края на ноември, изчаквайки страната да приеме условията на спасителния план. Това беше позицията на ЕС от 8-и ноември.
Стандарт енд Пуърс все още е положителна от началото на годината като за малко повече от 11 месеца е добавил 9,7 % благодарение на централните банки по света, които водят политики за стимулиране на икономиките. Основавайки се на данни, събрани от Блумбърг, около 71% от компаниите, които са публикували данните си за последното тримесечие, надвишават предварителните прогнози на анализаторите като пропуснатите прогнози за продажбите възлизат на 60 %. В последния ден на миналата седмица седем от всички десет групи компании в състава на S&P 500 отбелязаха повишение като тези, заети в сферата на технологиите, телекомуникациите и здравните грижи бележат най-голям ръст. Акциите на Boeing поскъпнаха с 3,2 процента, достигайки 73.25 долара за акция, а тези на Caterpillar нараснаха с 1,5 % до $84.95, а на АТ&Т - с 1 % до $33.54.

Надпреварата на Епъл

Технологичният гигант Епъл увеличи с 1,7% пазрната си оценка при цена за акция от $547.06. В края на миналата седмица компанията се обезцени до най-ниската си стойност от 18-и май насам. Това стана на фона на опасенията, че компанията не е била способна да отговори на търсенето на последния модел iPhone, което може да коства около две трети от печалбата й.

Lions Gate Entertainment Corp. добави 14% към пазарната си оценка като в петък една акция се търгуваше средно за $16.68. Това се случва след като приходите след прожекциите на “The Hunger Games” надвишиха предварителните изчисления на анализаторите, което определи прогнозите на компанията за останалата част от годината.

Zipcar Inc. повиши пазарната си оценка с 16% до $7 за акция.  Компанията, която отдава коли под наем, обяви печалба за последното тримесечие, която надвиши предварителните прогнози и повиши долната граница на планираната си годишна печалба.

J.C. Penney загуби 4.8 % в петъчната търговия като последно акциите на компанията се търгуваха за $20.64. С изключение на позициите, които включват цената за престуктуриране и управление на разходите, загубите възлизат на 93 цента за дял. Средната стойност на изчисленията на 8 анализатора, обобщени от Блумбърг, възлиза на загуба от 7 цента.

Groupon Inc. потъна с 30% до $2.76. Най-големият сайт за колективна търговия отчете печалба за третото тримесечие, но приходите са далеч под очакваното за компанията.

Акциите на Walt Disney Co. понижиха цената си с 6 % до $47.06, след като обявиха финансовия си отчет за четвъртото тримесечие, който не отговори на предварителните оценки на анализаторите на фона на общ спад на приходите във филмовата индустрия и рекламния бизнес.

*Fiscal cliff – неологизъм, който се отнася до ефекта от прилагането на няколко закона, което би довело до данъчно увеличение, орязване на правителствените разходи и намаление на бюджетния дефицит в началото на 2013 г.

 

Този коментар е със съдействието на ИП „Бул Тренд Брокеридж” ООД, www.bulltrend-bg.com 

По публикацията работи: По данни на агенция Bloomberg


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подновеното напрежение около Дойче банк разтресе европейските фондови пазари

Подновените разпродажби на акции на Дойче банк през последните 24 часа провокират солиден спад на европейските фондови борси през последния септемврийски ден на търговия. Напрежението около водещия немския кредитор се засили отново през вчерашната търговия на "Уолстрийт" след информации, че големи клиенти на банката в лицето на няколко хедж..

публикувано на 30.09.16 в 15:00

Изплашени клиенти започват да теглят милиарди долари от Дойче банк

Неколцина клиенти на Дойче банк, сред които няколко големи и влиятелни хедж фондове, са започнали да изтеглят милиарди долари от банката на фона на опасенията за нейната стабилност и на техните експозиции в кредитната институция, съобщават източници, близки до клиенти на банката, цитирани от "Уолстрийт Джърнъл" и от агенция "Блумбърг". Редица..

публикувано на 30.09.16 в 11:49

Опасения на капиталовите пазари, породени от Дойче банк

Американските индекси се понижиха заради нарастващите опасения, че неволите на Дойче банк ще повлекат световния финансов сектор. Вчера той беше основният губещ на Уолстрийт с намаление от 1,5% след репортаж на "Блумбърг", показал, че някои от клиентите на Дойче банк са вече разтревожени. Във Великобритания FTSE 100 напредна с 1%. Начело..

публикувано на 30.09.16 в 08:15

Спад на доходността на американските облигации

Доходността по 10-годишните американски облигации падна с 2.4 базови пункта до 1.548%, докато тази по 2-годишните книжа слезе с 3.4 базови пункта до 0.722%. Rates Last Change Range UST 10 years   1.560 -0.012   1.541-1.600..

публикувано на 30.09.16 в 08:13

ОПЕК и Дойчебанк успокоиха пазарите

Американските индекси най-сетне отчетоха широки печалби, подпомогнати от споразумението за производството на ОПЕК. Стандард енд Пуърс скочи с 0.5% до 2171.37, като начело на растежа беше енергийният сектор, който нарасна с 4.3%. Европейските индекси нараснаха при по-добре представилия се банков сектор, който изглежда се успокои след..

публикувано на 29.09.16 в 08:27