Президентът на ЕИБ Вернер Хойер даде висока оценка за бизнес средата в България

България е осигурила стабилна пазарна среда, това я прави привлекателна за правене на бизнес, заяви Вернер Хойер.

Президентът на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) Вернер Хойер даде висока оценка за инвестиционната среда в България. Той бе у нас и обсъди с премиера Бойко Борисов приоритетите на ЕИБ за растеж и заетост и възможностите за още по-добро сътрудничество със страната ни. ЕИБ е инвестирала в България 3,3 млрд. евро, от тях 1 млрд. евро са в частния сектор. В момента с кофинансиране от банката се осъществяват няколко големи проекта, като реконструирането на ж.п. линията Пловдив-Свиленград, изграждането на Дунав мост 2, интегрираната система за битови отпадъци на Столична община и др.

През януари т.г. българското правителство и ЕИБ подписаха Меморандум за разбирателство. Целта е подкрепа на изпълнението на наши проекти с финансиране от Структурните фондове на ЕС. ЕИБ подпомага с кредитни линии към банки-посредници също малки и средни предприятия, общини и публични институции при недостиг на средства за реализация на проекти, финансирани по оперативните програми на ЕС.

Визитата на Вернер Хойер у нас бе първата в качеството му на президент на ЕИБ, макар че в последните 20 години е идвал доста често у нас. В средата на 90-те години той посещава страната ни като министър на европейските въпроси на Германия. По думите му, тогава въобще не си е и представял, че би могъл да дойде отново в България – вече член на ЕС.

България е осигурила стабилна пазарна среда, това я прави привлекателна за правене на бизнес, заяви след разговорите си с премиера Бойко Борисов Вернер Хойер. По думите му това е и формулата на успеха ни.

България води много смела стратегия за фискалната дисциплина. Втора такава като нея няма в ЕС и това се цени много високо. Всички цифри са много добри и потвърждават това. ЕИБ е банка за всичките 27 страни от ЕС, независимо дали са в еврозоната или не, помага им да преодолеят затрудненията си. Но е и за развитие на инвестициите. Банката кредитира проекти в инфраструктурата, околната среда, енергетиката, а също малки и средни предприятия, иновации и др. Да се прави бизнес в България е лесно заради стабилната фискална среда и банков сектор. За 2013 г. ЕИБ планира да увеличи средствата в подкрепа на малките и средни предприятия, за инфраструктурни проекти в София и другите големи градове на страната. Освен това се ангажираме да подпомагаме технически и компании, усвояващи еврофондове тук. България усвоява средствата от еврофондовете много добре и затова има възможност за задълбочаване на сътрудничеството ни в тази област.

По думите на премиера Бойко Борисов като банка на ЕС ЕИБ се ползва с абсолютното доверие на ЕК. Тя има също много голям административен капацитет за правене на проекти, и то в съвсем прозрачен вид според изискванията на Еврокомисията. Освен това, банката дава най-ниския лихвен процент за България – 4 %. Затова повечето големи наши инфраструктурни проекти в момента са с кофинансиране от ЕИБ, припомни Борисов. По думите му кабинетът желае през 2013 г. да се съфинансират от ЕИБ възможно най-много общински проекти, ако кметовете им са готови с тях.

Благодаря за отношението към България и високите оценки, които ни се дават. За това, че се цени високо нашата фискална дисциплина, както и че изпълняваме критериите от Маастрихт и така сме добър клиент за ЕИБ. С помощта на експертите на банката, работещи тук, постигнахме максимална прозрачност на проектите, съгласно изискванията на Еврокомисията. България е страната, която има под 2% забележки. Това е един от най-добрите критерии в ЕС за проектите, които представя страната, при средно за Европа 5 %. Освен това, благодарение на съвместната ни работа с ЕИБ, България получава вече много по-бързо парите си от ЕК срещу фактурите за реализираните проекти. Защото големите инфраструктурни проекти се наблюдават и познават лично от еврокомисарите: и „Дунав мост 2”, и автомагистрала „Тракия”, и столичното метро, и др. Ние финансираме проектите от фискалния резерв и в рамките на 50-60 дни получаваме обратно парите си от ЕС, които се връщат отново в резерва.

Бойко Борисов изрази още веднъж пред шефа на ЕИБ оптимизма си за още по-доброто усвояване на еврофондовете от страната ни в последната година от мандата на това правителство. Убеден съм, че ще е така, защото България и сега усвоява много пъти повече пари от ЕС в сравнение с предходното правителство – категоричен бе българският премиер.

 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10