Спад на еврото след пресконференцията на Марио Драги

Снимка: ЕПА / БГНЕС
В началото на пресконференция след днешното заседание на ЕЦБ, на което банката запази без промяна основните лихви, Марио Драги потвърди, че инфлацията в еврозоната се очаква да падне под нивото от 2% през следващите месеци. Инфлационният натиск ще остане сдържан, а инфлационните очаквания в еврозоната остават солидно закотвени в средно и дългосрочен план.Това би позволило ЕЦБ да запаси стимулиращата си парична политика (политиката на рекордно ниски лихви), посочи Драги.

"Супер Марио" отбеляза, че икономическата слабост в региона ще се разшири през първите месеци на 2013г., като икономическата активност ще започне да се възстановява постепенно по-късно през годината. Данните продължава да сигнализират за по-нататъшна икономическа слабост през последните три месеца на 2012г. и в началото на настоящата година. Слабият растеж отговаря на ниското потребителско доверие и подтиснато външно потребление, добави той.

Нашата стимулираща парична и лихвена политика би трябвало да подкрепи икономическия растеж. Подобрението на доверието на финансовите пазари, намаляване на пазарната фрагментация и по-силното глобално потребление също ще подкрепят растеж, изрази предпазлив оптимизъм Драги. Според него, последните проучвания в Еврозоната потвърждават, че има стабилизация на бизнес и потребителското доверие, но в ниските нива. Марио Драги отново подчерта, че рисковете за икономическите перспективи в региона остават в низходяща посока. Тези низходящи рискове за икономическия растеж са свързани с по-слабото от очакваното вътрешно потребление и износ, както и в резултат на бавното прилагане на структурните реформи. Низходящите рискове са свързани и с различни геополитически въпроси, допълни шефът на ЕЦБ и отбеляза, че тези рискове може да ограничат подобрението в доверието и да отложат икономическото възстановяване. Според него, рисковете пред растежа включват и поскъпването на единната европейска валута.

Той каза, че предсрочното банково погасяване на част от отпуснатите от ЕЦБ тригодишни ниско лихвени кредити е подобрило доверието на финансовите пазари.

ЕЦБ ще следи "от много близо“ условията на паричните пазари и влиянието на настоящата парична позиция на банката, допълни Драги.

Относно еврото, шефът на ЕЦБ отбеляза, че неговото поскъпване в последно време е сигнал за връщане на инвеститорското доверие към Еврозоната. Драги отново подчерта, че ЕЦБ няма политика имаща за цел конкретни нива на размяна на еврото на валутните пазари, като тези нива  трябва да отговарят на икономическите фундаменти.Валутните нива на размяна са важни за икономическия растеж и ценовата стабилност, като ние желаем да видим, дали поскъпването на еврото е траен процес, заяви Драги.

Президентът на ЕЦБ отбеляза, че има значително подобрение във финансовата страна на икономиката в Еврозоната през последните шест месеца. Той отчете завръщане на доверието към Португалия и Ирландия, виждайки продължаващите сигнали за отслабване на фрагментацията/разделението в еврозоната и повишаваща се задгранична бизнес активност към региона. 

Еврото реагира негативно на днешната пресконференция на Драги като отбеляза рязък спад спрямо останалите основни валути. Участниците на валутния пазар вероятно реагираха най-вече на очакванията за спад на инфлацията в Еврозоната под "тавана" на ЕЦБ от 2%, подчертаване на оставащите в сила низходящи рискове пред икономическите перспективи и че те включват поскъпването на единната европейска валута. Негативен фактор за текущите разпродажби на еврото може би оказа изявлението на Драги, че ЕЦБ ще следи „много внимателно“  условията на паричните пазари и влиянието от настоящата парична позиция на банката, запазвайки стимулираща парична и лихвена политика. Това сякаш е намек, че при необходимост, ЕЦБ може да прибегне до понижение на лихвите и беше използвано като мотив за настоящата слабост на единната европейска валута.

Еврото падна рязко до близо едноседмично дъно към 1.3428 долара, проби под 0.8600 нивото към 0.8560 британски паунда и до ново дъно за деня в 125.56 йени.  

Докато коментарите на Драги бяха интерпретирани като негативни за еврото, според участници на валутния пазар, действителната причина зад изненадващо силния спад на единната европейска валута се дължи на ново прибиране на печалби от все още дълги позиции. Вероятно се използва добрата ликвидност на валутния пазар за подобно прибиране на печалби преди предстоящия през следващата седмица "дълъг уикенд" за Китай и голяма част от останалите азиатски пазари за т.н. Китайска лунна нова година.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10