Еврогрупата без решение в понеделник за новия финансов транш за Гърция

Снимка: Архив
Финансовите министри от еврозоната ще дискутират прогреса в гръцките реформи на срещата на Еврогрупата в понеделник. Но според неназован европейски представител, те няма да вземат решение относно отпускането на следващия транш от договорената спасителна финансова помощ в размер на 2.8 млрд.евро, както първоначално се очакваше.

Европейската работна група (EuroWorking Group), която подготвя дневния ред на финансовите министри, отбелязва, че гръцкото правителство не е ускорило ключовите структурни реформи по отношение на изискванията за отпускане на съответния транш, посочи той.

Сред разглежданите въпроси на срещата ще бъде искането от страна на "Тройката" международни кредитори (Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд) за съкращения на 25 хил. работещи в държавния сектор на Гърция. На този етап е ясна сериозната опозиция по въпроса от страна на партията Демократична левица, която е младшия партньори в управляващата в страната тройна коалиция с останали членове - Нова Демокрация на премиера Самарас и социалистите от ПАСОК начело с Венизелос. Еврогрупата ще дискутира и забавяне в процеса на приватизация, както и по-слаби от заложените приходи от глоби за укриване на данъци.

Длъжностите лица на мисията на "Тройката" от ЕК, ЕЦБ и МВФ биха искали да видят конкретни резултати по тези три изисквания, обяснява представителят на Еврозона. Така че решението за транша с финансовата помощ за Гърция ще бъде взето в края на февруари, прогнози той.

След като Европейската работна група одобри изплащането на договорените средства, Еврогрупата може да вземе това официално решение на срещата през март месец, заяви от своя страна представител на гръцкото финансов министерство. Цитира се и друг високопоставен гръцки представител да казва, че забавянето няма да е реален проблем, тъй като гръцката държава има достатъчно резерви от предишните спасителни траншове.  Той допълни, че представителите на мисията на "Тройката" ще се върнат в Атина в началото на март за оценка на икономиката, но вероятно едва или две седмици по-късно от очакваното. Искаме всичко да бъде готово и да не се участва в продължителни преговори, допълни гръцкият представител.

Високопоставен представител на Европейския Съюз също потвърди, че Атина и "Тройката" са се съгласили да се отложи решението за поредния транш от финансовата помощ, тъй като не са постигнати няколко от заложните цели. Въз основа на решението на Еврогрупата през ноември, при недостиг в приходите, гръцкото правителство ще се наложи да приложи допълнителни фискални мерки за да покрие разликата,  посочи той. Въпреки това, всички ние се сме съгласни, че подобно развитие не е желателно. Това ще създаде допълнителни социални вълнения в Гърция и безкрайно обсъждане на финансовите пазари дали Атина може да постигне заложените цели, допълни европейският официален представител. Ето защо, ние ще изчакаме до края на февруари, когато обикновено приключва бюджет 2012г. относно приходната част, за да оценим ситуацията, посочи той.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10