Вяла търговията на глобалните финансови пазари преди среща на Еврогрупата довечера

Снимка: Архив

Европейските финансови пазари са относително стабилни и без резки движения, тъй като инвеститорите са отправили поглед към предстоящата довечера  среща на финансовите министри от Еврозоната.

По-рано през деня, еврото опита да възстанови част от загубените позиции в края на миналата седмица, покачвайки малко над 1.3400 долара. В подкрепа на това първоначално възходящо движение на единната европейска валута бяха данните на ОИСР показващи известна икономическа стабилизация на еврозоната през декември, както и предпазливо-оптимистичния месечен доклад на икономическото министерство на Германия. Еврото намери подкрепа и спрямо британската лира, покачвайки от 0.8445 петъчното дъно към 0.8545 нивото и спрямо йената, където поскъпна предпазливо обратно над 125.00 нивото (главно като реакция на коментарите на президента на Азиатската банка за развитие Курода).

Но повечето инвеститори остават предпазливи преди срещата на Еврогрупата, на която се очаква да бъдат обсъждани редица важни теми, в т.ч. и обменните нива на единната европейска валута. Другите водещи въпроси, които ще бъдат дискутирани, са: предложенията за спасителна финансова помощ за Кипър, прогресът на реформите в Гърция, както и възможността за директна рекапитализация на банките в Еврозоната през Европейския стабилизационен механизъм (ESM фонда в размер на 500 млрд.евро).

Вниманието върху еврото и йената вероятно ще остане в пълна сила през цялата настояща седмица с оглед срещата на страните от Г20 в Москва през уикенда.

Цялата тази предпазливост ограничи плахото поскъпване на еврото и в края на европейската търговия то върна обратно към двуседмичното дъно регистрирано в петък около 1.3350 долара.

Европейските борси също ограничиха своето първоначалното възходящо движение и повечето фондови индекси вече излизат "на червено", следвайки леко негативния старт на Уол Стрийт. Немският фондов индекс DAX отбелязва спад от 0.44%, френският CAC40 е надолу с 0.23%, като само лондонският FTSE100 остава в слабо възходящо движение от 0.12%.

И трите водещи индекси на Уол Стрийт отварят със слабо понижение, след като в края на миналата седмица достигнаха нови многогодишни върхове. Индексът S&P500 е надолу с 0.22% спрямо неговия петгодишен връх от петък, а DJIA върна малко под важното ниво от 14 000 пункта.

Но като цяло, финансови пазари са без посока поради предстоящите до края на седмицата важни икономически данни и събития от двете страни на Океана. Началото на празниците във връзка с Китайската лунна нова година допълнително намали желанието за търговия, тъй като водещите азиатски финансови пазари - тези на Китай, Хонконг и Сингапур ще бъдат в активна почивка почти през цялата седмица.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подновеното напрежение около Дойче банк разтресе европейските фондови пазари

Подновените разпродажби на акции на Дойче банк през последните 24 часа провокират солиден спад на европейските фондови борси през последния септемврийски ден на търговия. Напрежението около водещия немския кредитор се засили отново през вчерашната търговия на "Уолстрийт" след информации, че големи клиенти на банката в лицето на няколко хедж..

публикувано на 30.09.16 в 15:00

Изплашени клиенти започват да теглят милиарди долари от Дойче банк

Неколцина клиенти на Дойче банк, сред които няколко големи и влиятелни хедж фондове, са започнали да изтеглят милиарди долари от банката на фона на опасенията за нейната стабилност и на техните експозиции в кредитната институция, съобщават източници, близки до клиенти на банката, цитирани от "Уолстрийт Джърнъл" и от агенция "Блумбърг". Редица..

публикувано на 30.09.16 в 11:49

Опасения на капиталовите пазари, породени от Дойче банк

Американските индекси се понижиха заради нарастващите опасения, че неволите на Дойче банк ще повлекат световния финансов сектор. Вчера той беше основният губещ на Уолстрийт с намаление от 1,5% след репортаж на "Блумбърг", показал, че някои от клиентите на Дойче банк са вече разтревожени. Във Великобритания FTSE 100 напредна с 1%. Начело..

публикувано на 30.09.16 в 08:15

Спад на доходността на американските облигации

Доходността по 10-годишните американски облигации падна с 2.4 базови пункта до 1.548%, докато тази по 2-годишните книжа слезе с 3.4 базови пункта до 0.722%. Rates Last Change Range UST 10 years   1.560 -0.012   1.541-1.600..

публикувано на 30.09.16 в 08:13

ОПЕК и Дойчебанк успокоиха пазарите

Американските индекси най-сетне отчетоха широки печалби, подпомогнати от споразумението за производството на ОПЕК. Стандард енд Пуърс скочи с 0.5% до 2171.37, като начело на растежа беше енергийният сектор, който нарасна с 4.3%. Европейските индекси нараснаха при по-добре представилия се банков сектор, който изглежда се успокои след..

публикувано на 29.09.16 в 08:27