Еврогрупата не подкрепи Франция за съвместни мерки срещу "скъпото" евро

Снимка: ЕПА / БГНЕС

След края на проведената снощи редовна среща на финансовите министри от еврозоната, председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум заяви, че министрите са обсъдили много накратко темата за еврото. Според него дебатите за валутните обменни нива са в правомощията на предстоящата в края на седмицата в Москва среща на страните от Г-20. Еврогрупата смята, че единствено финансовите пазари би трябвало да определят конкретни нива на отделните валути, допълни той.

Дейселблум посочи, че финансовите министри са обсъдили и въпросите, свързани с Кипър, като той отказа да коментира възможността вложителите в кипърските банки да загубят своите спестявания във връзка с очаквания от Еврозоната спасителен финансов план за страната. Според него финансовите министри са дискутирали само необходимостта от ускоряване на независимия одит, как банките в Кипър прилагат законите за "пране на пари". Той обаче посочи, че Еврозоната ще трябва да работи доста бързо относно спасителния пакет за Кипър, след като новото правителство поеме управлението на страната през март месец.

Относно Гърция, Дейселблум потвърди, че решение за следващия транш от финансовата помощ в размер на 2.8 мрлд. евро ще бъде взето на среща на Еврозоната на 21-ви февруари. Това ще стане факт, след като бъде представен докладът на Европейската комисия, ЕЦБ и МВФ (т.нар. мисия на Тройката) за напредъка на Гърция. Бих желал да бъда голям оптимист за Гърция, но ще бъда много предпазлив. Ние трябва да сме внимателни, тъй като все още има да се свърши доста работа, посочи той.

На снощната среща на Еврогрупата финансовите министри от Еврозоната са дискутирали и възможността за ограничаване на средствата, които Европейският стабилизационен механизъм (ESM фонда) може да задели за директна рекапитализация на закъсали банки, както и възможността да се поканят инвеститори от частния сектор да вземат участие в подобна сделка.

Еврогрупата се е договорила, че правителствата, търсещи в бъдеще директна спасителна помощ от ESM фонда в подкрепата за техните банки, трябва да поемат част от тежестта за проблемните банкови финансови активи, придобити преди да влезе в сила през следващата година общият банков надзор в Еврозоната. Според финансовите министри обаче този размер на поетата държавна тежест трябва да започне да намалява с течение на времето.

След края на срещата на Еврогрупата френският финансов министър Московиси отново заяви, че поскъпването на еврото спрямо останалите основни валути е не само позитивен факт, тъй като в други части на планетата се стремят към по-агресивна монетарна политика. Той поиска координирани действия и предупреди, че Еврозоната трябва да бъде внимателна към влиянието, което поскъпването на еврото може да има върху икономическия растеж.

В същото време европейският комисар за икономическата и валутна политика Оли Рен заяви, че еврото се намира около своите дългосрочни средни нива. В правото на ЕЦБ е да коментира този въпрос, като аз съм съгласен с президента на банката Марио Драги, че нивата на валутна размяна не са заложени в политиката на банката, но въпреки това те имат влияние върху инфлацията и икономическия растеж.

Немският финансов министър Шойбле от своя страна каза, че не само Еврозоната, но и други големи страни са изправена пред проблеми, свързани с валутните нива на размяна. Страните от Г-20 ще успеят да постигнат споразумение в края на седмицата, че обменните валутни нива не трябва да бъдат манипулирани, смята той.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10