Пазарите на акции рискуват да повторят 1987-а година

Снимка: Архив
Акциите отбелязаха силен старт през 2013-а, но според Марк Фабер - редактор и издател на сайта Gloom, Boom & Doom Report, краят ще бъде „облян в сълзи".

Сега пазарите или ще коригират по-сериозно, или ще имаме по-слаба низходяща корекция и продължаващо повишение на акциите до юли-август, посочва Фабер. Ако акциите скоро не върнат назад (цените не отбележат известно понижение), той прогнозира, че има риск да се повтори 1987-а, когато акциите поскъпнаха рязко с 40% през лятото, само за да колабират с 41% в рамките на едва два месеца.

През март 2009-а всичко изглеждаше ужасно, сега никой не може да намери причина, защо акциите биха тръгнали надолу, заяви Фабер. Ние искаме да купувате акции, когато всичко изглежда ужасно, но не трябва да бързате да купувате, когато всичко изглежда перфектно.

Проблемът е, че е много трудно да се намери някой, който твърди, че заобикалящата ни среда е идеална. Дори серията анализи за "масирани" покупки на акции е знак, че трябва да се продава - не да се купува, посочи той.

Според него анализаторите не видяха почти никакъв растеж на корпоративните печалби през настоящото тримесечие и не очакват по-добри резултати за цялата година. Идеята, че печатането на долари от страна на Федералния резерв в подкрепа на финансовите активи може би е вярна, но ФЕД даде ясни насоки, кога ще спре печатницата на пари. Когато инфлацията покачи над 2.5% или нивото на безработицата падне под 6.5%, ФЕД ще започне да повишава американските лихви, прогнозира Марк Фабер. Дори ако мислите, че ФЕД не е прав, няма основание да ги наречем лъжци, посочи той.

Така че какво трябва да правят инвеститорите? Според Фабер е въпрос на разпределение (на риска?) и перспектива. Акциите са отишли прекалено далеч за относително кратък период от време. Ако сте хванали мига, Фабер смята, че сега е време да се закрият част от дългите позиции в акции, но без да има пълна ликвидация на закупените финансови активи.

Но ако държите 100% от вашите пари в акции и сте ги купили наскоро, може би трябва да преразгледате своите позиции, препоръчва Марк Фабер.

Междувременно, основните американски фондови индекси на Уолстрийт се колебаят без посока в началото на днешната търговия точно под техните многогодишни върхове. Индексът S&P500 покачи за кратко в началото на търговията до нов многогодишен връх от 1519 пункта и вече отбелязва повишение от 6.5% от началото на 2013-а г. Той се намира на по-малко от 4% от рекордния исторически връх в 1576 пункта, достигнат през октомври 2007-а г. Индексът DJIA продължава да "флиртува" с нивото от 14 000 пункта, а Nasdaq е с десетина пункта под 3200 пункта.

Вниманието на инвеститорите е насочено към важната годишна реч за Състоянието на нацията на новия-стар американски президент Обама довечера в 04:00 ч.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Подновеното напрежение около Дойче банк разтресе европейските фондови пазари

Подновените разпродажби на акции на Дойче банк през последните 24 часа провокират солиден спад на европейските фондови борси през последния септемврийски ден на търговия. Напрежението около водещия немския кредитор се засили отново през вчерашната търговия на "Уолстрийт" след информации, че големи клиенти на банката в лицето на няколко хедж..

публикувано на 30.09.16 в 15:00

Изплашени клиенти започват да теглят милиарди долари от Дойче банк

Неколцина клиенти на Дойче банк, сред които няколко големи и влиятелни хедж фондове, са започнали да изтеглят милиарди долари от банката на фона на опасенията за нейната стабилност и на техните експозиции в кредитната институция, съобщават източници, близки до клиенти на банката, цитирани от "Уолстрийт Джърнъл" и от агенция "Блумбърг". Редица..

публикувано на 30.09.16 в 11:49

Опасения на капиталовите пазари, породени от Дойче банк

Американските индекси се понижиха заради нарастващите опасения, че неволите на Дойче банк ще повлекат световния финансов сектор. Вчера той беше основният губещ на Уолстрийт с намаление от 1,5% след репортаж на "Блумбърг", показал, че някои от клиентите на Дойче банк са вече разтревожени. Във Великобритания FTSE 100 напредна с 1%. Начело..

публикувано на 30.09.16 в 08:15

Спад на доходността на американските облигации

Доходността по 10-годишните американски облигации падна с 2.4 базови пункта до 1.548%, докато тази по 2-годишните книжа слезе с 3.4 базови пункта до 0.722%. Rates Last Change Range UST 10 years   1.560 -0.012   1.541-1.600..

публикувано на 30.09.16 в 08:13

ОПЕК и Дойчебанк успокоиха пазарите

Американските индекси най-сетне отчетоха широки печалби, подпомогнати от споразумението за производството на ОПЕК. Стандард енд Пуърс скочи с 0.5% до 2171.37, като начело на растежа беше енергийният сектор, който нарасна с 4.3%. Европейските индекси нараснаха при по-добре представилия се банков сектор, който изглежда се успокои след..

публикувано на 29.09.16 в 08:27