Японската централна банка запази без промяна своята лихвена и парична политика

Снимка: Архив

След края на двудневното си заседание Японската централна банка запази без промяна официалните лихви и се въздържа от нови мерки в подкрепа на слабата азиатска икономика и за борба с дефлацията.

ЯЦБ запази основната еднодневна (овърнайт) лихва в диапазона 0,0%-0,1% след като банката за последно понижи лихвата до тези почти нулеви нива през далечния октомври 2010-а г. Днешното решение беше взето с пълно единодушие.

Банката запази без промяна и своята програма за т.нар. "количествени улеснения" (програмата за покупки на японски ценни книжа) в размер на 101 трлн. йени, след като тази нейна програма беше повишена от 91 трлн. йени на предишното заседание през декември месец.

ЯЦБ повиши своята оценка за икономическите перспективи пред Япония като заяви, че икономиката изглежда спира с досегашната слабост (нещо, което се вижда и от днешните данни за БВП през последното тримесечие на 2012-а г.). "Японската икономика изглежда спира да отслабва", заяви банката след края на днешното заседание. Това представлява подобрена оценка спрямо изявлението на банката на предишното заседание през декември, когато тя заяви, че икономиката на Япония "остава относително слаба" поради мудния износ и индустриално производство.

Банката остава позитивно настроена по отношение на износа, както и за частното вътрешно потребление. Но тя отбеляза, че един от основните проблеми остава низходящото движение на капиталовите инвестиции в страната.

Японските промишлени компании са предпазливи да разширяват своя бизнес, тъй като те все още са обезпокоени относно развитието на вътрешната и глобалната икономики. Но с оглед по-слабата йена и подобреното доверие в  Европа, САЩ и Китай, японските фирми вероятно ще разширят през следващите месеци своята дейност и капацитет.

ЯЦБ отбеляза, че водещите икономики в света остават във фаза на намаляване на тяхната скорост, но посочи, че "те вече дават признаци на съживяване".

Банката отново потвърди, че ще "провежда агресивна стимулираща парична политика, имаща за цел новия инфлационен ценови таван от 2% чрез настоящата нулева лихвена политика“. Тя заяви, че ще продължи и с покупките на финансови активи (с програмата за "количествени улеснения") докато прецени, че тази политика е подходяща.

Това днешно решение на ЯЦБ да запази без промяна настоящата парична и лихвена политика беше очаквано от финансовите пазари с оглед предстоящата среща на страните от Г-20 в края на седмицата в Москва и преди скорошната смяна на настоящия президент на банката - Ширакава.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10