Икономическата рецесия в Еврозоната се задълбочава

Снимка: Архив
Икономиката на Еврозоната "се потопи" през последното тримесечие на 2012-а г. с най-бързото темпо от близо четири години насам, тъй като отслабващата глобална активност и дълбоката рецесия в т.нар. "южняшки" страни-членки доведе до влошаване и в двете най-мощни икономики – тези на Германия и на Франция.

Брутният вътрешен продукт на Еврозоната отбеляза спад от цели 0,6% през четвъртото тримесечие на миналата година след понижение съответно с 0,1% и с 0,2% през третото и второто тримесечия и при прогнози за по-умерено низходящо движение в размер на 0,4%. Това представлява спад в БВП за трето поредно тримесечие и пето поредно тримесечие, в което Еврозоната така и не успява да отбележи икономически растеж. Понижението на икономическата активност с 0,6% в края на 2012-а г. е най-солидното от началото на 2009-а г. насам.

На годишна база БВП в Еврозоната се свива с 0,9% през четвъртото тримесечие спрямо същия период на предишната година и при прогнози за спад с 0,7%.

За цялата 2012-а г., икономиката в региона отбелязва спад с 0,5% спрямо предишната година, когато отбеляза растеж с 1,4%.

Данните са по-слаби от прогнозите на икономисти и финансови анализатори, но не представляват голяма изненада с оглед оповестените по-рано през деня доста слаби икономически показатели за растежа в Германия (спад на БВП с 0,6% в края на 2012-а г.), Франция (спад с 0,3%) и рязкото задълбочаване на рецесията в Италия (спад с 0,9%). БВП на Португалия също се намира дълбоко в негативна територия (-1,8%), както и на Испания (-0,7%) и на Кипър (-1,0%).

Някои от по-малките икономии в Еврозоната все още успяват да се съпротивляват на общото негативно развитие, като за последното тримесечие на 2012-а г. БВП на Словакия отбелязва растеж от 0,2%, а на Естония - растеж от 0,9%. Спадът на БВП в по-малките страни от т.нар. "ядро" на региона изглежда относително умерено, особено в Белгия (-0,1%), Холандия (-0,2%) и Австрия (-0,2%), но икономиката на Финландия се сви с 0,5%.

Днешните данни на Евростат за БВП на Еврозоната подчертават влошаващата се икономическа картина в края на миналата година. Но според редица икономисти и анализатори в началото на новата година се вижда известна "светлина в тунела". От една страна това се дължи на факта, че Европейската централна банка обеща преди няколко месец да "направи всичко необходимо", за да запази еврото и да окаже подкрепа на дълговопроблемните страни чрез покупки на техни държавни облигации, имащо за цел понижение на цената (на лихвите) на огромните им суверенни дългове.

От друга страна, през последните месеци има все повече сигнали за възстановяване на активността във водещата икономика в Еврозоната - германската, както и забавяне на темпото на спад в страните, намиращи се в най-тежка рецесия. Серията "най-пресни" индикатори от януари предполага, че индустрията в Еврозоната вече достигна дъно, от което да стартира, макар и слабо, възстановяване. Индексът на промишлената активност (т.нар. промишлен PMI индекс) на региона се повиши в началото на 2013-а г. до 10-месечен връх от 47.9 пункта. Но все още този индикатор остава под важното ниво от 50 пункта (водораздел между експанзията и свиването на активността), което предполага, че икономиката на Еврозоната ще остане слаба и е малко вероятно да отбележи растеж през първите три месеца на годината.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10