Вяла търговия на финансовите пазари заради Деня на президента в САЩ

Снимка: Архив

Търговията на глобалните финансови пазари е вяла и в малки обеми с оглед почивния ден за американските борси (за Деня на президента в САЩ и Деня на семейството в Канада) и липсата на важни икономически данни.

В началото на днешната търговия имаше опит за нов натиск върху йената, след като финансовите лидери на страните от Г-20 се въздържаха открито да осъдят японските власти за провежданата от тях политика, целяща понижение на стойността на местната валута. Доларът поскъпна към 94,20 йени - малко под 33-месечния връх от 94,45 йени достигнат на 11-и февруари, а еврото отскочи до 125,88 йени, но засега остава под 34-месечния връх от 127,70 йени, регистриран в началото на месеца.

Инвеститорите обаче остава предпазливи, тъй като са в очакване на номинацията за нов президент на Японската централна банка. Говори се, че до края на седмицата (до петък) премиерът на страната Шинзо Абе ще предложи Тоширо Муто за гуверньор на ЯЦБ, който се счита от анализатори и икономисти като по-умерен избор за поста, на фона на другия основен кандидат - Ивата. Но какъвто и да е изборът, правителството на Абе ще продължи да оказва натиск върху ЯЦБ да запази и дори да подсили агресивната парична политика за покупки на държавни ценни книжа. Японският премиер Абе дори сигнализира по-рано днес, че остава като опция възможността Централната банка да купува и чуждестранни държавни облигации, нещо което би дало мотив за по-нататъшна обезценка на йената.

Именно избирането на новия президент на ЯЦБ ще бъде събитието, което може да доведе до нова волатилност и по-резки движения на валутния пазар и това е една от причините за днешната предпазлива и доста вяла търговия.

Британската валута също се оказа под нов натиск от продажби в началото на днешната европейска търговия, като за кратко удари седеммесечно дъно в 1,5436 долара. В основата на поредните разпродажби на паунда бяха коментарите през уикенда на представителя на Английската централна банка Мартин Уил, че британската лира може би трябва да продължи да се обезценява, с което да подобри търговския дисбаланс и да подкрепи слабата икономика на Острова.

От своя страна, еврото също се търгува доста вяло около 1,3350 долара, след като по-рано днес то намери интерес за покупки около 1,3320 нивото и малко над триседмичното дъно в петък от 1,3306 долара. Известна подкрепа за единната европейска валута оказаха днешните данни за баланса по текущата сметка и търговския излишък на Еврозоната в края на 2012-а г., както и намаляването на дела на т.нар. "лоши" кредити на испанските търговски банки през декември месец.

Европейските пазари на акции също остават без съществена посока на движение с оглед почивния ден за финансовите пазари в Северна Америка и преди предстоящите в следващите дни важни икономически данни и събития от Европа, САЩ и Япония. До края на днешната търговия, интерес за инвеститорите може да представлява единствено изказването на президента на ЕЦБ Марио Драги пред Европейския парламент (от 16:30 часа).

Основните събития, които биха раздвижили финансовите пазари до края на седмицата, ще бъдат: номинацията за нов президент на ЯЦБ, протоколите от последните заседания на Федералния резерв на САЩ, на Австралийската и на Английската централни банки, както и новите икономически прогнози за Еврозоната на Европейската комисия, преди вниманието да се насочи към ключовите парламентарни избори в Италия в неделя и понеделник.

През настоящата седмица ще бъдат оповестени и серия важни икономически данни от Европа в т.ч. ZEW и Ifo индексите за бизнес доверието в Германия, както и предварителните проучвания за бизнес активността в Еврозоната през февруари месец. Именно тези данни ще покажат доколко са оправдани надеждите и прогнозите, че от една страна, водещата европейска икономика поднови своя растеж в началото на годината, а от друга страна - дали Еврозоната действително оформи икономическо дъно, от което да започне постепенно измъкване с течение на годината.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подновеното напрежение около Дойче банк разтресе европейските фондови пазари

Подновените разпродажби на акции на Дойче банк през последните 24 часа провокират солиден спад на европейските фондови борси през последния септемврийски ден на търговия. Напрежението около водещия немския кредитор се засили отново през вчерашната търговия на "Уолстрийт" след информации, че големи клиенти на банката в лицето на няколко хедж..

публикувано на 30.09.16 в 15:00

Изплашени клиенти започват да теглят милиарди долари от Дойче банк

Неколцина клиенти на Дойче банк, сред които няколко големи и влиятелни хедж фондове, са започнали да изтеглят милиарди долари от банката на фона на опасенията за нейната стабилност и на техните експозиции в кредитната институция, съобщават източници, близки до клиенти на банката, цитирани от "Уолстрийт Джърнъл" и от агенция "Блумбърг". Редица..

публикувано на 30.09.16 в 11:49

Опасения на капиталовите пазари, породени от Дойче банк

Американските индекси се понижиха заради нарастващите опасения, че неволите на Дойче банк ще повлекат световния финансов сектор. Вчера той беше основният губещ на Уолстрийт с намаление от 1,5% след репортаж на "Блумбърг", показал, че някои от клиентите на Дойче банк са вече разтревожени. Във Великобритания FTSE 100 напредна с 1%. Начело..

публикувано на 30.09.16 в 08:15

Спад на доходността на американските облигации

Доходността по 10-годишните американски облигации падна с 2.4 базови пункта до 1.548%, докато тази по 2-годишните книжа слезе с 3.4 базови пункта до 0.722%. Rates Last Change Range UST 10 years   1.560 -0.012   1.541-1.600..

публикувано на 30.09.16 в 08:13

ОПЕК и Дойчебанк успокоиха пазарите

Американските индекси най-сетне отчетоха широки печалби, подпомогнати от споразумението за производството на ОПЕК. Стандард енд Пуърс скочи с 0.5% до 2171.37, като начело на растежа беше енергийният сектор, който нарасна с 4.3%. Европейските индекси нараснаха при по-добре представилия се банков сектор, който изглежда се успокои след..

публикувано на 29.09.16 в 08:27