Невъзможно е да свием бюджетния дефицит от 3%, заявиха от френското правителство

Говорителят на френското правителство Хаджат Валу-Белкасем призна, че през настоящата година е невъзможно свиване на бюджетния дефицит до 3% от БВП с оглед низходящото движение на икономиката на Франция. Така се оправдават очакванията на мнозина анализатори, че френското правителство няма да успее да изпълни заложената за годината бюджетна цел.

Той обаче потвърди, че правителството все още планира да постигне балансиран бюджет до края на мандата на президента Оланд през 2017г.

Трябва да останем на пътя за постигане на балансирани публични финанси през 2017г., заяви Валу-Белкасем пред репортери след редовното седмично заседание на френския кабинет.

Той посочи, че Оланд е настоял по време на днешната среща на правителството за "абсолютно необходимо" съкращаване на тежестта на държавния дълг, което предполага, че през следващата 2014г. ще са необходими допълнителни мерки в тази посока.

"Признанието" на френските власти за неспособността да се понижи бюджетния дефицит до 3% от БВП през настоящата година, в комбинация със заплахата на агенция S&Poor's за нарастващи рискове за фалит на Кипър, доведоха до париране на сутрешното поскъпване на еврото на валутните пазари. По-рано през деня еврото успя да се покачи за кратко до четиридневен връх от 1,3435 долара след подкрепата за единната европейска валута от вчерашното солидно подобрение на ZEW бизнес индекса на Германия през февруари месец. Но добър интерес за продажби от големи американски финансови институции, върна еврото обратно под 1,3400 нивото към ново часово дъно за деня от 1.3362 долара. Говори се, че тези продажби от водещи американски играчи са свързани и с резкия спад на цените на златото под важното ниво от 1600 долара за тройунция към ново 6 месечно дъно от 1588 долара.

Сега вниманието на финансовите пазари се насочва към важните жилищните данни и за производствените цени в САЩ от 15:30ч., преди тези за потребителското доверие в Еврозоната, според предварителното проучване на Европейската комисия (в 17:00ч.). Но водещ акцент за инвеститорите до края на днешната търговия ще бъдат протоколите от последното заседание на Федералния Резерв на САЩ довечера от 21:00ч.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10