Във фокуса на инвеститорите през следващата седмица ще бъдат акциите на ЧЕЗ и Енерго-Про

Снимка: Архив

След паническото разпродаване на акции през първата половина на миналата седмица, започнало с тези на ЧЕЗ и Енерго-Про и поголовния спад на книжата на почти всички дружества, търгувани на борсата, през следващата седмица очаквам родният капиталов пазар да продължи да се съвзема. За това говори оптимизмът, който намери изражение в покачване на основните индекси още от края на миналата седмица.

Несъмнено, във фокуса на инвеститорите тази седмица ще бъдат акциите на ЧЕЗ и Енерго-Про, които бяха спряни от търговия за 3 дни по решение на КФН, но от днес търговията с тях се възстановява. Акциите на ЧЕЗ Разпределение изгубиха 25% от цената си само за няколко дена и спаднаха чувствително под цената, на която беше приватизиран държавния дял от 33% преди няколко месеца. Сега същата тази държава, която получи над 100 млн. от инвеститорите в лицето на пенсионни фондове, чуждестранни и местни институционални и индивидуални инвеститори, под натиска на улицата реши да посегне на лиценза на ЧЕЗ и то с доста съмнителни аргументи.

От гледна точка на пазара, най-интересните корпоративни събития в следващите дни ще бъдат консолидираните отчети на холдинговите компании за последното тримесечие на миналата година, които трябва да се публикуват до края на месеца.
За четвъртък е насрочено извънредно събиране на акционерите на една от най-големите публични компании Софарма. Тогава ще се променят условията за обратно изкупуване на акциите на фармацевтичната компания. Предложението е обратното изкупуване на собствени акции на дружеството да се осъществява при цена не по-ниска от номиналната стойност на една акция или един лев. Новината беше посрещната с известна доза съмнение от инвеститорите, тъй като пазарната цена трайно надвишава 2 лева. Това, както и случващите се напоследък в Софарма странни неща като размествания в собствеността, неспазване на обещание на изпълнителния директор за размер на дивидента, отношението към дребните инвеститори в Българска роза Севтополис и други подобни, определено развалиха образа й на една от публичните компании за пример.

Също в предпоследния работен ден ще се съберат и акционерите на Шумен-Табак, което е в ликвидация. На общото събрание ще се вземе решение за прекратяване на ликвидацията и продължаване на дейността на компанията. Очевидно динамичното развитие и разрастване на Булгартабак холдинг след приватизацията ще продължи и с възстановяването на производството в Шумен.

От календара на БНБ днес очакваме паричната статистика за януари и брутния външен дълг на страната за декември миналата година.

От НСИ в сряда ще обявят информация за пътуванията на българи в чужбина и посещенията на чужденци в страната за януари. В четвъртък се очаква наблюдението на бизнес тенденциите в промишлеността, строителството, търговията и услугите за февруари 2013 г. Същия ден ще излязат и данните за производството и доставките на енергийни продукти, както и цените на производител на вътрешния и международния пазар в промишлеността за януари тази година.

В петък НСИ ще публикува цените на производител на транспортни, съобщителни и други бизнес услуги за четвъртото тримесечие на миналата година. Тогава се очаква и информация за цените на електрическата енергия и природния газ за второто полугодие  на 2012 г.

Ключовата новина за Европа, която ще следят пазарите, ще бъде резултатът от парламентарните избори в Италия, които ще се проведат в неделя и понеделник. Опасенията на анализаторите са, че независимо от победителя, кризата в страната вероятно ще продължи, а новото правителство няма да бъде достатъчно силно и ефективно. Основните опоненти в политическата надпревара са лявоцентристите начело с Берсани, партията на бившия министър-председател Берлускони, движението на комика Грило и досегашния премиер Марио Монти. Прогнозите са никоя партия да не спечели мнозинство, което да доведе на власт широка коалиция, което може да дестабилизира пазарите. Основно предизвикателство пред новото италианското правителство ще бъде продължаването на реформите, започнати от Монти. Това е и личността, която се одобрява от пазарите като водач на една от най-големите икономики в Европа.

Този коментар е със съдействието на ИП „Бул Тренд Брокеридж” ООД, http://www.bulltrend.bg



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10