Патовата ситуация след парламентарните избори в Италия срина доверието на финансовите пазари

Снимка: Архив

Резултатите от проведените в неделя и понеделник избори в Италия доведоха до фрагментарен вот без ясен победител, което означава нестабилен парламент и патова политическа ситуация с риск да доведе до нови предсрочни избори.

"Победителят е протестния вот", излиза с водещо заглавие италианският вестник Il Messaggero коментирайки следизборния шок. Коалицията център-ляво на Демократическата партия на Пиер Луиджи Берзани успя да победи в Долната камара на парламента с около 120 хил. гласа през коалицията център-дясно на бившия премиер Силвио Берлускони. Но Берзани не успя да спечели мнозинство и в Сената (горната камара), което прави много проблемно съставянето на стабилно правителството ориентирано към запазване на настоящата политика на фискална дисциплина и необходими структурни реформи провеждана от досегашния премиер Марио Монти.

Коалицията център ляво печели 340 места в Долната камара на парламента, следвана от Берлускони с 121 депутата и партията Движение пет звезди на комика Пепе Грило (изразяваща гражданския протест срещу всичко и всички), която шокиращо спечели 111 депутати. Центристката коалиция на Монти се добра до едва 45 депутатски места.

В същото време обаче, дясната коалиция около Берлускони печели 121 места в Сената на Италия, следваната от левицата на Берзани с 96 места, Пепе Грило с 65 и Монти с едва 19 депутати. Така Берлускони и Грили ще имат блокиращо мнозинство, без което в Сената не може да премине нито един закон одобрен от Долната камара на италианския парламент.

Тези резултати предполагат, че ще започнат многоседмични мъчителни преговори за формиране на правителство, което е малко вероятно да продължи с досегашната твърда и решителна политика на Марио Монти.

Според информация на Wall Street Journal, Италия може да опита да формира временно правителство, което да е подкрепено от голям коалиция и да има една единствена задача - да промени изборните закони в Италия и след това да последва предсрочни избори колкото се може по-рано през лятото.

Финансовите пазари реагираха негативно на новините от Апенините след като първоначално имаше известна "еуфория" при първите предварителни резултати, показващи победа на левицата на Берзани и в двете Камари на парламента и възможност той дори да формира самостоятелно правителство. Но окончателните резултати за нестабилен парламент представляваха шок за инвеститорите и доведоха до рязък спад на акциите на Уолстрийт, до спад на еврото на валутния пазар и до продажби на италианските държавни облигации и повишение на цената на обслужване на италианския дълг (повишение на лихвите по тези книжа).

Еврото се срина до 7 седмично дъно от 1,3038 долара след като по-рано през вчерашния ден то се покачи малко над 1,3300 нивото. Единната европейска валута падна до петседмично дъно от 118,74 йени, до седемседмично дъно от 1,2120 швейцарски франка и дори до двуседмично дъно от 0,8575 британски лири, въпреки негативното влияние върху паунда от решението на Мудис да понижи топ "ААА" кредитния рейтинг на Великобритания.

Опасенията, че италианската политическа криза може да провокира ново разгаряне на кризата в Еврозоната провокира и солиден спад снощи на американския фондов пазар, като индексът DJIA се срина с над 200 пункта или спад от 1,55%, индексът S&P500 загуби 1,83%, а технологичният индекс Nasdaq се раздели с 1,44% от стойността си.

Загуби отбелязват и стоковите пазари и по-специално цените на петрола, като "печеливши" се оказват само инвестициите в златото с оглед неговия статут на убежище.

След като станаха ясни "патовите" изборни резултати в Италия, последва и вълна от продажби на италиански държавни облигации. Лихвата по 10 годишни италиански дългови книжа приключи вчерашната търговия с повишение до 4,55% спрямо 4,38% в края на петъчната търговия и след като по-рано през вчерашния ден, лихвата за кратко падна до дъно от 4,17% като реакция на първите прогнозни резултати сочещи убедителна победа на Берзани и неговата коалиция център-ляво.

Днешната азиатска търговия също премина под силен стрес около несигурността в трета по сила икономика на Еврозоната, като японският индекс Nikkei загуби 2,26% с оглед и рязкото поскъпване на йената на валутния пазар (не само спрямо еврото, но и спрямо долара). Южнокорейският индекс Kospi падна с 0,47%, китайският индекс Shanghai Composite губи 1,40%, а Hang Seng (Хонгонския индекс) е "на червено" с 1%.

Европейските фондови фючърси сочат за силно негативен старт и на европейските борси, като фючърсите на общия индекс Euro STOXX 50 са със загуба от над 3%, на немският индекс DAX падат с близо 2%, а на френският CAC-40 с 2,8%.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10