Предпазлив оптимизъм на финансовите пазари

Снимка: Архив

Инвеститорите в Европа проявяват предпазлив оптимизъм през днешната търговия след вчерашните трусове на финансовите пазари, които бяха предизвикани от опасенията, че следизборната патова политическа ситуация в Италия може наново да "подпали" дълговата криза в Еврозоната.

Днес европейските фондови пазари отбелязват слаб растеж следвайки снощното позитивно движение на Уолстрийт и сутрешното възходящо движение на азиатските пазари. Вчерашните обещания на президента на ФЕД на САЩ, че Резервът ще продължи със своята настояща програма за покупки на американски държавни ценни книжа, "омекотиха" трусовете на глобалните финансови пазари предизвикани от следизборните резултати на Апенините.

Германският фондов индекс DAX се покачва с 0,26%, френският CAC-40 е с ръст от 0,76%, а лондонският FTSE100 е "на зелено" с 0,23%. Италианският индекс MIB също отбелязва леко подобрение от 0,4%, но все още не успява да възстанови вчерашния драматичен спад от близо 5%.

Този днешен предпазлив инвеститорски оптимизъм се дължи на серията позитивни икономически данни от Европа (поредно подобрение на потребителското доверие в Германия и на серията важни икономически индикатори на Европейската комисия за Еврозоната; възходящата ревизия на БВП на Великобритания в края на 2012г.) и на относително добрите резултати от днешния важен аукцион за емитиране на нови държавни облигации в Италия.

Прокрадват се и известни "надежди" за намиране на решение на италианския „политически пъзел". Повод за това даде изявление от преди малко на Барилари - официален представител на Движението Пет звезди на комедианта Пепо Грили, че третата по сила италианска партия може да подкрепи Демократическата партия на Берзани при нейния опит да сформира правителство.

Еврото също реагира с предпазливо повишение, като опитва нов тест на все още добри оферти продава към 1,3110/25 долара, които вчера ограничиха възходящото движение.

Вниманието на финансовите пазари постепенно се насочва към икономическите данни от САЩ за поръчките за стоки с дълготрайна употреба (в 15:30ч.) и поредните важни данни от жилищния сектор (от 17:00ч.). Ще се следи и изказването на президента на Федералния Резерв Бен Бернанке - този път пред финансовата комисия на Конгреса (от 17:00ч.). Не се очаква той да направи промени във вчерашния доклад представен пред банковата комисия на Сената, като по-голям интерес за финансовите пазари ще представляват конкретните въпроси на сенаторите и неговите отговори. До края на днешната търговия се очаква и изказване на шефа на ЕЦБ Марио Драги, но след края на европейската търговия (от 19:30ч.).



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подновеното напрежение около Дойче банк разтресе европейските фондови пазари

Подновените разпродажби на акции на Дойче банк през последните 24 часа провокират солиден спад на европейските фондови борси през последния септемврийски ден на търговия. Напрежението около водещия немския кредитор се засили отново през вчерашната търговия на "Уолстрийт" след информации, че големи клиенти на банката в лицето на няколко хедж..

публикувано на 30.09.16 в 15:00

Изплашени клиенти започват да теглят милиарди долари от Дойче банк

Неколцина клиенти на Дойче банк, сред които няколко големи и влиятелни хедж фондове, са започнали да изтеглят милиарди долари от банката на фона на опасенията за нейната стабилност и на техните експозиции в кредитната институция, съобщават източници, близки до клиенти на банката, цитирани от "Уолстрийт Джърнъл" и от агенция "Блумбърг". Редица..

публикувано на 30.09.16 в 11:49

Опасения на капиталовите пазари, породени от Дойче банк

Американските индекси се понижиха заради нарастващите опасения, че неволите на Дойче банк ще повлекат световния финансов сектор. Вчера той беше основният губещ на Уолстрийт с намаление от 1,5% след репортаж на "Блумбърг", показал, че някои от клиентите на Дойче банк са вече разтревожени. Във Великобритания FTSE 100 напредна с 1%. Начело..

публикувано на 30.09.16 в 08:15

Спад на доходността на американските облигации

Доходността по 10-годишните американски облигации падна с 2.4 базови пункта до 1.548%, докато тази по 2-годишните книжа слезе с 3.4 базови пункта до 0.722%. Rates Last Change Range UST 10 years   1.560 -0.012   1.541-1.600..

публикувано на 30.09.16 в 08:13

ОПЕК и Дойчебанк успокоиха пазарите

Американските индекси най-сетне отчетоха широки печалби, подпомогнати от споразумението за производството на ОПЕК. Стандард енд Пуърс скочи с 0.5% до 2171.37, като начело на растежа беше енергийният сектор, който нарасна с 4.3%. Европейските индекси нараснаха при по-добре представилия се банков сектор, който изглежда се успокои след..

публикувано на 29.09.16 в 08:27