Европейските инвеститори се опитват да запазят привидно спокойствие

Снимка: Архив

Европейските фондови пазари отбелязват известно повишение, след като снощи Бен Бернанке потвърди, че ФЕД ще продължи стимулиращата парична и лихвена политика, а Марио Драги отново обеща ЕЦБ да "защити еврото и Еврозоната".

Немският индекс DAX се повишава с 0,81%, въпреки смесените данни за пазара на труда и нивото на безработица в страната през февруари, а френският CAC-40 и лондонският FTSE100 са "на зелено" с около 0,4%.

Политическият вакуум в Италия след изборите оказа негативно влияние върху италианските акции, като MIB индексът на Миланската фондова борса опита ново понижение от 0,6%. Но коментарите от преди малко на Канцелери от Движението "Пет звезди" на Бепе Грило, че партията в крайна сметка може да подкрепи лидера на Демократическата партия Берсани при опита му да формира новото правителство на Италия, ограничи понижението на италианските акции и индексът MIB върна към неутрална територия за деня. Инвеститорите обаче остават обезпокоени относно политическата криза на Апенините, тъй като третата парламентарна сила в лицето на Бепе Грило изглежда сменя своята позиция на всеки 24 часа.

Валутните пазари също изглеждат доста предпазливи, като единната европейска валута парира своето сутрешно възходящо движение. В началото на азиатската търговия еврото успя да поскъпне към 1,3161 долара главно като реакция на инвеститорския риск-апетит на пазарите на акции след снощното изявление на шефа на ФЕД Бернанке. Но от този часови връх последва спадът на еврото към 1,3100 нивото след слухове за негови продажби във високите нива от руски участници на валутния пазар и от спекулативни играчи, които предпочитат да реализират скромни печалби от свои дълги позиции.

Известно негативно влияние върху единната европейска валута днес оказват очертаващите се "проблеми" в Холандия и Словения. Холандският премиер Марк Рюте призна, че страната няма да успее да изпълни европейския лимит за бюджетния дефицит. Това доведе до спекулации и слухове за предстоящо понижение на кредитния рейтинг на четвъртата по сила икономика в Еврозоната и една от малкото страни-членки, притежаваща топ "ААА" кредитен рейтинг.

Смяната на словенското правителство също дава повод за тревоги, като редица анализатори си задават въпроса, дали "Словенското домино ще остане изправено?", визирайки негативния "ефект на доминото", който беше в основата на дълговата криза в Еврозоната.

Оповестените данни за забавяне на инфлацията в Еврозоната до 2% в началото на годината също бяха изтълкувани като леко негативни за еврото, тъй като липсата на сериозен инфлационен натиск би позволило ЕЦБ да прибегне до понижение на лихвите в опит да спре рецесията в региона.

Всички тези опасения доведоха до спад на еврото обратно към 1,3100 долара, но сега има интерес за покупки на единната европейска валута към 1,3100/1,3080 областта. Днес е последният ден на търговия за месец февруари и има очаквания за възможни покупки на еврото в т.нар. фиксинг на ЕЦБ в 15,15 часа и в Лондонски фиксинг в 18,00 ч.

Сега вниманието на инвеститорите се насочва към 15,30 часа, когато ще бъде оповестена ревизията на данните за БВП на САЩ през последното тримесечие на 2012-а г. Оповестените преди време предварителни данни "шокираха" финансовите пазари, след като показаха изненадващ спад на американската икономика с 0,1% в края на миналата година. Но серията добри икономически индикатори от САЩ предполага днешна възходяща ревизия на данните за БВП до растеж от 0,5%. Внимателно ще се следят и седмичните заявки за социални помощи при безработица, както и индексът на промишлената активност в региона на Чикаго през февруари. Всички тези данни ще подсилят или ще парират "плахия" риск-апетит на глобалните финансови пазари.

Основните тревоги сред инвеститорите остават свързани с политическия вакуум в Италия и преговорите в САЩ за избягване на автоматичното орязване на държавните разходи с 85 млрд. долара, което може да стане факт от утре.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подновеното напрежение около Дойче банк разтресе европейските фондови пазари

Подновените разпродажби на акции на Дойче банк през последните 24 часа провокират солиден спад на европейските фондови борси през последния септемврийски ден на търговия. Напрежението около водещия немския кредитор се засили отново през вчерашната търговия на "Уолстрийт" след информации, че големи клиенти на банката в лицето на няколко хедж..

публикувано на 30.09.16 в 15:00

Изплашени клиенти започват да теглят милиарди долари от Дойче банк

Неколцина клиенти на Дойче банк, сред които няколко големи и влиятелни хедж фондове, са започнали да изтеглят милиарди долари от банката на фона на опасенията за нейната стабилност и на техните експозиции в кредитната институция, съобщават източници, близки до клиенти на банката, цитирани от "Уолстрийт Джърнъл" и от агенция "Блумбърг". Редица..

публикувано на 30.09.16 в 11:49

Опасения на капиталовите пазари, породени от Дойче банк

Американските индекси се понижиха заради нарастващите опасения, че неволите на Дойче банк ще повлекат световния финансов сектор. Вчера той беше основният губещ на Уолстрийт с намаление от 1,5% след репортаж на "Блумбърг", показал, че някои от клиентите на Дойче банк са вече разтревожени. Във Великобритания FTSE 100 напредна с 1%. Начело..

публикувано на 30.09.16 в 08:15

Спад на доходността на американските облигации

Доходността по 10-годишните американски облигации падна с 2.4 базови пункта до 1.548%, докато тази по 2-годишните книжа слезе с 3.4 базови пункта до 0.722%. Rates Last Change Range UST 10 years   1.560 -0.012   1.541-1.600..

публикувано на 30.09.16 в 08:13

ОПЕК и Дойчебанк успокоиха пазарите

Американските индекси най-сетне отчетоха широки печалби, подпомогнати от споразумението за производството на ОПЕК. Стандард енд Пуърс скочи с 0.5% до 2171.37, като начело на растежа беше енергийният сектор, който нарасна с 4.3%. Европейските индекси нараснаха при по-добре представилия се банков сектор, който изглежда се успокои след..

публикувано на 29.09.16 в 08:27