Разочароващ спад в промишления сектор на Великобритания, последван от спад и на британската лира

Снимка: Архив

Промишленият сектор във Великобритания отбеляза изненадващо свиване през февруари, тъй като новите задгранични и вътрешни промишлени поръчки отчитат силен спад, а компаниите съкращават персонал с най-бързо темпо от повече от три години насам. Това само подчертава нестабилността и слабостта на британската икономика на фона на понижение топ "ААА" кредитен рейтинг на Великобритания от страна на агенция Мудис преди седмица.

PMI индексът на промишлената активност на Острова отбеляза изненадващ спад до 47,9 пункта през февруари от 50,5 нивото през януари и при прогнози за повишение до 51,0 пункта, показват днешните данни от проучването на компанията Markit.

"Подновеното свиване на промишления сектор е голяма изненада и означава рязко понижение на надеждите, че британската икономика може да се върне по пътя на растеж през първото тримесечие на годината и по този начин да избегне изпадане в "тройна рецесия"", заяви Марк Уилямсън, който е главен икономист в компанията Markit.

Днес бяха оповестени и по-слаби данни на Английската централна банка за одобрените ипотеки и кредити в началото на 2013г.

Новите одобрени ипотечни заеми във Великобритания отбелязват спад до 54 719 броя през януари спрямо 55 632 броя през декември месец, които обаче бяха най-добрите данни от януари 2012г. насам.

Нетните потребителски кредити в началото на годината отбелязват спад до 466 млн.британски лири от 942 млн. през декември, а нетните потребителски заеми се забавят до 0.6 млрд. паунда от заеми за 1,8 млрд. в края на 2012г.

Днешните данни може да засилят спекулативните очаквания около предстоящото през следващата седмица заседание на Английската централна банка , на което може да се обсъди повишение на програмата за „количествени улеснения“ (програмата на АЦБ за покупки на британски държавни облигации, която на този етапа е „замразена“ в обем от 375 млрд. паунда).

Тези разочароващи икономически данни задълбочиха спада на британската лира на валутния пазар, като тя удари ново 31 месечно дъно към 1,5012 долара - най-ниското ниво от юли 2010г. насам. Еврото успя да отскочи от 0,8600 лири стерлинги към нов четири дневен връх от 0,8683 нивото, въпреки че и самата единната европейска валута се намира под натиск от продажби след серията слаби икономически данни от Еврозоната.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10