Европейският стабилизационен механизъм обмисля директна рекапиталзиация на търговските банки

Снимка: Архив

Агенция Ройтерс цитира неназован официален представител на Еврозоната да казва, че днес Еврогрупата вероятно ще дискутира идеята за създаване на филиали/поделения на Европейския постоянен стабилизационен механизъм (ЕСМ спасителния фонд за 500 млрд.евро),  чрез които фонда директно да участва в рекапитализация на закъсали търговски банки.

Създаването на такива поделения е една от опциите, които вече бяха обсъждани и ще бъдат обсъждани днес, въпреки че това не е официална тема на днешната среща на Еврогрупата, заяви неназован европейски представител участващ в подобни обсъждания.

През миналата година, правителствените лидери на Еврозоната решиха, че ЕСМ фонд може да купува пакети от акции в банки, които изпитват финансови проблеми свързани с драматичния  спад в стойността на притежаваните от тях държавни облигации по време на дълговата криза в региона.

Евентуална рекапитализация на банките чрез създаване на филиали на Европейския стабилизационен механизъм ще помогне да се прекъсне порочни кръг: Спасяване на закъсалите банки чрез нови правителствени заеми, което води до по-голяма суверенна задлъжнялост и ново обезценяване на държавните облигации, а това води до още по-големи загуби на банковите активи.

Но инвестирането в банкови акции е по-рискова финансова операция, отколкото отпускане на правителствени заеми от ЕСМ фонда. Според някои изчисления, всяко едно евро, което бъде инвестирано в акции на закъсала банка ще намали кредитния капаците на Европейския стабилизационен механизъм с около 3 евро.

Но ако бъдат формирани поделения/филиали на ЕСМ фонда, те ще използват средства чрез емитирането на дългови книжа от името на Европейския стабилизационен механизъм на паричния пазар. Това би означавало, че всяко едно евро използвано за рекапитализация на банките, но през филиали на ESM фонда, ще намали кредитния капацитет на Европейския спасителен фонд "само" с 1,5 евро, посочва европейският неназован официален представител.

Подобно изказване направи и самия шеф на ЕСМ спасителния фонд Реглинг. Той заяви за немското списание Wirtschafts Woche, че има няколко страни-членки от Еврозоната, които са "ентусиазирани" от възможността за директна рекапитализация на търговските банки (вероятно визирайки страни като Испания и Италия). Но Реглинг не може да каже с 100% вероятност, че Европейския стабилизационен механизъм ще бъде използван за подобна подкрепа на банковата система в региона.

Тази днешна „информации“ може отчасти да успокои покачващото се ново  напрежение на периферния дългов пазар в Еврозоната и да окаже известна подкрепа за еврото на валутния пазар.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подновеното напрежение около Дойче банк разтресе европейските фондови пазари

Подновените разпродажби на акции на Дойче банк през последните 24 часа провокират солиден спад на европейските фондови борси през последния септемврийски ден на търговия. Напрежението около водещия немския кредитор се засили отново през вчерашната търговия на "Уолстрийт" след информации, че големи клиенти на банката в лицето на няколко хедж..

публикувано на 30.09.16 в 15:00

Изплашени клиенти започват да теглят милиарди долари от Дойче банк

Неколцина клиенти на Дойче банк, сред които няколко големи и влиятелни хедж фондове, са започнали да изтеглят милиарди долари от банката на фона на опасенията за нейната стабилност и на техните експозиции в кредитната институция, съобщават източници, близки до клиенти на банката, цитирани от "Уолстрийт Джърнъл" и от агенция "Блумбърг". Редица..

публикувано на 30.09.16 в 11:49

Опасения на капиталовите пазари, породени от Дойче банк

Американските индекси се понижиха заради нарастващите опасения, че неволите на Дойче банк ще повлекат световния финансов сектор. Вчера той беше основният губещ на Уолстрийт с намаление от 1,5% след репортаж на "Блумбърг", показал, че някои от клиентите на Дойче банк са вече разтревожени. Във Великобритания FTSE 100 напредна с 1%. Начело..

публикувано на 30.09.16 в 08:15

Спад на доходността на американските облигации

Доходността по 10-годишните американски облигации падна с 2.4 базови пункта до 1.548%, докато тази по 2-годишните книжа слезе с 3.4 базови пункта до 0.722%. Rates Last Change Range UST 10 years   1.560 -0.012   1.541-1.600..

публикувано на 30.09.16 в 08:13

ОПЕК и Дойчебанк успокоиха пазарите

Американските индекси най-сетне отчетоха широки печалби, подпомогнати от споразумението за производството на ОПЕК. Стандард енд Пуърс скочи с 0.5% до 2171.37, като начело на растежа беше енергийният сектор, който нарасна с 4.3%. Европейските индекси нараснаха при по-добре представилия се банков сектор, който изглежда се успокои след..

публикувано на 29.09.16 в 08:27