Стандард енд Пуърс повиши до "стабилни" перспективите пред рейтинга на Португалия

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Кредитната агенция Стандард енд Пуърс ревизира своите перспективи пред суверенния рейтинг на Португалия от "негативни" до "стабилни", цитирайки повишената подкрепа от страна на европейските институции, която помогна за финансиране на португалския дълг.

Агенцията обяви, че очаква европейските спасителни фондове да удължат матуритета (времето за падеж) на отпуснати заеми за Португалия, което ще намали риска при финансирането на публичния сектор на страната.

Стандард енд Пуърс също така заяви, че очаква мисията на Тройката (инспекторите на Европейската комисия, ЕЦБ и МВФ) да позволи по-голяма гъвкавост на Португалия относно изпълнението на заложените фискални цели с оглед на икономиката, която се развива по-слабо от очакванията.

Кредитната агенция потвърди своя настоящ кредитен рейтинг за Португалия в ВВ нивото и отбеляза, че португалският рейтинг е ограничен от високия външен държавен дълг, който е около 300% от настоящите нива на баланса на текущата сметка и е един от най-високите.

Това решение на Стандард енд Пуърс е факт, след като през февруари агенцията повиши и своите перспективи от "негативни" до "стабилни" пред дългосрочния рейтинг ВВВ+ на Ирландия.

Тези две решения предполагат, че кредитната агенция е по-позитивно настроена към т.нар. периферия на еврозоната. Някои анализатори предполагат, че и другите водещи кредитни агенции също могат да направят подобни позитивни промени в оценката на кредитните рейтинги на Португалия и Ирландия.

И докато кредитните агенции са изглежда по-благосклонно настроени към двете периферни страни от еврозоната, които заедно с Гърция се намират в спасителни финансови програми, положението около Италия изглежда се влошава.

Доказателство за това беше решението на по-малко известната кредитна агенция DBRS Ratings Limited да понижи своя рейтинг на Италия от А нивото до А (ниско), запазвайки и "негативни" перспективи за възможно ново понижение. Това е първото понижение на кредитния рейтинг на Италия след изборите в страната, които доведоха до доста сложна политическа обстановка на Апенините.

От DBRS посочиха, че причина за това понижение е "политическата несигурност, която поставя под въпрос способността на новото италианско правителство да одобри и проведе структурните реформи", както и с оглед на негативното влияние от рецесията в страната върху нейния дълг, който се повиши до 127% от БВП през 2012 г.

След изборите в Италия от агенция Мудис казаха, че изгледите за нови предсрочни избори и продължителната политическа несигурност са лоши за италианския кредитен рейтинг. От Стандард енд Пуърс пък отбелязаха, че изборите няма да имат непосредствено влияние върху рейтинга на Италия, но такова може да има в бъдеще.

Суверенният рейтинг на Италия от страна на Стандард енд Пуърс е в ВВВ+ нивото, на агенция Фич в А-, а на Мудис във Ваа2, но и трите кредитни агенции запазват своите "негативни" перспективи за възможно негово понижение.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10