Изненадващ спад на заявките за социални помощи при безработица в САЩ до 332 хиляди

Снимка: Архив

Броят на американските трудещи се, които са попълнили молби за помощ при безработица, отбелязаха нов спад през последната седмица - пореден сигнал за подобрение на пазара на труда в САЩ.

Заявките за социални помощи при безработица отбелязаха изненадващ спад с 10 хил. до 332 хил.броя за седмицата до 9-и март, показват днешните данни на Министерството на труда. Това са най-ниските данни от януари 2012г. насам и доста под прогнозите за повишение до 350 хил.броя.

На четириседмична осреднена база, заявките за социални помощи отбелязват понижение с 2750 до 346 750 броя - най-ниските от пет години насам.

Продължаващите заявки за помощи при безработица (за повече от една седмица) отбелязват понижение с 89 хил. броя до 3.024 млн. за седмицата до 2-ри март.

Днешните данни са в синхрон с оповестените преди дни силни данни за пазара на труда в САЩ през февруари, които показаха понижение на американската безработица до четиригодишно дъно от 7,7% и ръст с 236 хил. на новите работни места.

Министерството на труда обяви и повишение на цените на производител в САЩ с 0,7% през февруари (най-солидно месечно повишение от септември 2012г. насам) след повишение с 0,2% за началото на годината. Основна причина за ръста на производствените цени е рязкото повишение на цените на бензина с 7,2% и общия ръст на енергийните цени с 3,0%.

Но основните производствени цени (изключвайки цените на енергията и храните) в САЩ се повишиха през февруари с 0,2% след подобно повишение и през януари.

На годишна база, цените на производител през февруари се повишават с 1,7%, а основните производствени цени с 1,7% след ръст от 1,8% в началото на годината.

И двете ценови компоненти остават под т.нар. инфлационен диапазон заложен от Федералния резерв в областта 2.0%-2,5%, което е сигнал, че на този етап няма опасения от нарастващ инфлационен натиск във водещата световна икономика. Това от своя страна ще позволи ФЕД да продължи с агресивната парична политика и с програмата за покупки на американски ценни книжа за 85 млрд. долара на месец.

Междувременно, Министерството на търговията оповести известно понижение на размера на дефицита по текущата сметка на САЩ до 110,42 млрд.долара за последните три месеца на 2012г. след дефицит в размер на 112,45 млрд.долара през третото тримесечие. Този дефицит представлява 2,8% от БВП на страната.

Днешните поредни добри икономически данни от САЩ са в подкрепа за риск-апетита на фондовите борси и за американския долар на валутните пазари.

След данните, фючърсите на трите американски фондови индекси излизат "на зелено", като фючърсите на индекса Дау Джоунс се повишават с 0,21%, на индексът S&P500 с 0,26% и на технологичният индекс Nasdaq100 с 0,41%.

Европейските борси също реагират с "еуфория" на американските икономически данни отбелязвайки нови пет-годишни върхове, като немският индекс DAX се повишава с 1,07%, френският индекс CAC40 с 0,86%, а британският FTSE100 с 0,4%.

Доларът остава "любимец" на валутния пазар, но добрият риск-апетит на фондовите борси кара част от спекулантите да прибират печалби от своите дългови доларови позиции. След данните, еврото отскочи от новото тригодишно дъно около 1,2910 долара към 1,2945, австралийският долар отскочи от 1,0337 към 1,0363 американски долара, а британската лира продължава да консолидира над 1,4900 долара.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10