И Горната камара на японския парламент одобри новото ръководство на ЯЦБ

Снимка: Архив

Доминираната от опозицията Горна камара на японския парламент също одобри Курода за нов гуверньор на Японската централна банка, както и двамата нови вицепрезиденти на банката  - Ивата и Накасо.

Това беше очаквано от финансовите пазари и вече беше "отработено" на валутния пазар, където няма сериозно движение на японската йена.

Междувременно агенция Ройтерс оповести проучване, според което 15 от запитаните 18 водещи икономисти очакват ЯЦБ да прибегне до ново стимулиращи парични мерки на заседанието на банката на 3-ти и 4-ти април.

Мнозинството икономисти (15 от 17) прогнозират, че ЯЦБ най-вероятно ще оповести допълнителни по размер покупки на дългосрочни японски държавни облигации (т.нар. JGB).

Според 13 от 17 икономисти, инфлацията в Япония няма да успее да достигне заложените цели за повишение с 2%. Те очакват ръст на японския БВП от 1% през финансовата 2012/2013 година и от 2,2% за следващата финансова 2013/2014 година. Това е известно повишение спрямо предишните прогнози през февруари за икономическия растеж от 0,9% за тази и от 2,1% за следващата финансова година.

Също днес японското правителство повиши своята оценка за икономиката, като посочи, че икономиката дава признаци на ускоряване. Правителството се надява капиталовите инвестиции вече да са стигнали дъно, от което да започне ново подобрение и вижда сигнали за ускоряване на индустриалното производство. Това представлява повишение на икономическата оценка на японското правителство за трети пореден месец.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10