Изненадващ спад в увереността на строителите на жилища в САЩ

Индексът на Американската асоциация на строителите на жилища (NAHB) за активността в жилищно-строителния сектор на САЩ отбеляза спад през март до 44 пункта спрямо 46 пункта за февруари и при прогнози за повишение на индекса до 47 пункта.

Това представлява понижение на доверието на строителите на жилища за втори пореден месец до най-ниските нива за индекса от октомври 2012-а насам. Влошаването на индекса е факт въпреки индикациите за по-силен интерес от страна на потенциалните нови купувачи на жилища.

NAHB индексът остава под важното ниво от 50 пункта, което показва, че условията в жилищното строителство на САЩ все още остават негативни според повечето строителни компании. Индексът не е бил на позитивна територия (над нивото от 50 пункта) от април 2006-а насам.

Отделните компоненти, влизащи в него, са смесени. Компонентата на текущите продажби на еднофамилни жилища спада до 47 пункта през март от 51 пункта за февруари, но индексът, измерващ очакваните продажби на жилища в следващите шест месеца, се повишава с един пункт до 51 от 50 пункта през февруари. Индексът, който определя трафика на потенциалните купувачи на жилища, отчита подобрение с 3 пункта до 35 от 32 пункта за предходния месец.

Въпреки че мнозина от нашите членове съобщават за повишен интерес за търсене на нови жилища, техният ентусиазъм изглежда уталожен от повишената цена на строителните материали и цената на работната сила и от липсата на свободна земя за ново строителство, посочи Рик Джъдсън, председател на голяма жилищно-строителна компания от Шарлът, Северна Каролина.

Възстановяването на жилищния пазар през последните месеци помогна за измъкване на американската икономика от тежката рецесия, която приключи през юни 2009-а г. Жилищният сектор допринесе за икономическия растеж през последните седем тримесечия, като мнозина икономисти вярват, че този сектор ще бъде един от основните двигатели за растеж и през настоящата година. Но днешните по-слаби данни може да "охладят" част от тези оптимистични прогнози.

Фондовият пазар на Уолстрийт не реагира с нова доза негативизъм на по-слабите жилищни данни, като индексът Дау Джуонс отбелязва спад от едва 0,26%, а индексите S&P500 и Nasdaq са на загуба с около 0,5%.

Изглежда днешните жилищни данни са в подкрепа на мнозинството прогнози на анализатори и инвеститори, че Федералният резерв на САЩ няма да промени своята политика на агресивни парични стимули на предстоящото в сряда редовно заседание на банката.

Това води и до известен натиск върху долара на валутния пазар, като еврото опитва отскок обратно към сутрешния връх от 1,2976, британската лира отново "флиртува" с нивата над 1,5100 долара, докато "зелените" пари върнаха под 95,00 йени.

От липсата на по-силен спад на фондовия пазар на Уолстрийт се възползват и т.нар. "стокови валути", като австралийският и новозеландският долар се повишават съответно към 1,0400 и към 0,8250 американски долара, а канадският долар се повиши до нов върха за деня около 1,0200.

Но добрите оферти "продава" за единната европейска валута продължава да се разполагат към 1,2970/80 долара и около 1,3000. Само повишение над 1,3000/10 долара може да отслаби негативната настройка на валутния пазар спрямо еврото и то да опита по-дълбок отскок спрямо сутрешното дъно за годината от 1,2881 долара. Интерес за покупки на евро има към 1,2920/00 долара, преди важните оферти "купува" за европейската единна валута около 1,2885/65.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10