Паника на финансовите пазари след безпрецедентното "ужилване" на вложителите в кипърските банки

Снимка: Архив

Глобалните финансови пазари се намират под силен стрес в началото на седмицата след безпрецедентното решение на международните кредитори да окажат спасителна финансова помощ на Кипър, но само ако вложителите в банките на острова понесат загуби на част от своите вложения (депозити).

Еврогрупата постигна споразумение за финансова помощ за Кипър в размер на 10 млрд. евро, но тази помощ трябва да бъде придружена с поемане на загуби от вложителите в кипърските банки чрез въвеждане на еднократен данък в размер на 9,9% за влоговете с размер на 100 хил. евро и 6,75% за тези под посочената сума.

Въпреки че официалните европейски власти в Брюксел подчертаха, че това решение се отнася само и единственото за спасителната финансова програма за Кипър, финансовите пазари в Азия реагираха силно негативно на постигната "сделка" поради опасения, че това решение няма да бъде прецедент и може да бъде приложено и при бъдещи спасителни програми в еврозоната. Това доведе до подновяване на страховете, свързани с дълговата криза в еврозоната - криза, която сякаш беше затихнала през последните месеци.

Азиатските фондови пазари реагираха със силен спад на новината за постигната "кипърска сделка", като се очаква солидно низходящо движение и на европейските борси, а еврото се срина на валутния пазар.

Японският фондов индекс Nikkei падна с 2,71%, южнокорейският индекс Kospi губи близо 1%, китайският индекс Shanghai Composite е "на червено" с 1,5%, а хонконгския Hang Seng с 2,25%.

Очаква се солиден спад на акциите и на европейските борси в началото на днешната търговия след безпрецедентното решение обикновените вложители да понесат тежестта на спасителната финансова помощ за малката страна-членка на еврозоната. Фючърсите на немския фондов индекс DAX отбелязват спад от близо 2% (понижение между 166 и 171 пункта), на френския индекс CAC40 спад от 2,3% (понижение между 72 и 87 пункта), а на лондонския индекс FTSE100 понижение с 2,1% (спад между 121 и 138 пункта). Най-сериозен спад днес се очаква на банковите акции в Европа, тъй като има реални страхове, че планът за налагането на еднократен данък върху вложителите в кипърските банки може да накара хората от други силно задлъжнели страни от еврозоната да преместят своите средства към европейски банки на страни с по-нисък финансов риск.

Еврото се оказва основният губещ на валутните пазари след безпрецедентното решение за подобна "спасителната" финансова програма за Кипър. След като в края на търговията в петък единната европейска валута затвори във високите нива около 1,3075 долара, със старта на днешната азиатска търговия, тя се срина до ново дъно за годината от 1,2881 долара. Еврото удари двуседмично дъно от 121,63 йени, падна до петседмично дъно от 0,8530 британски лири и до триседмично дъно от 1,2168 швейцарски франка.

Сега важната област на подкрепа за единната европейска валута лежи около 1,2885/60 долара и само пробив под нея може допълнително да задълбочи "свободното" падане на еврото с поглед към 1,2736/35 и дори към 1,2690/60 долара. Само поскъпване на еврото обратно над 1,2910 и над 1.2955/65 долара може да отслаби новия и доста силен интерес за негови продажби от участниците на валутния пазар.

Солидният стрес сред инвеститорите на капиталовите пазари след "мъдрото" кипърско решение на Еврогрупата доведе до ново бягство към долара и японската йена с оглед техния статут на "валути-убежище", както и до бягство към златото, като фючърсите на благородния метал се повишават с 0,45% към 1600 долара за тройунция. Останалите пазари на суровини също са подложени на разпродажби (подобно на фондовите борси и на еврото на валутния пазар), като фючърсите на американския лек суров петрол са на загуба от 1,25% към 92,30 долара за барел, а на петрола тип Брент се понижават с 1,25% към 108,45 долара за барел.

Днес основното внимание на глобалните финансови пазари ще остане насочено към Кипър, тъй като в 11,30 часа се очаква да стартират важните дебати в парламента на малката островна страна-членка на еврозоната по важния въпрос за финансовата спасителна програма. Тези дебати в кипърския парламент бяха планирани за вчера късно следобед, но вероятността депутатите да отхвърлят решението за еднократния данък върху влоговете отложи този важен дебат за днес.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подновеното напрежение около Дойче банк разтресе европейските фондови пазари

Подновените разпродажби на акции на Дойче банк през последните 24 часа провокират солиден спад на европейските фондови борси през последния септемврийски ден на търговия. Напрежението около водещия немския кредитор се засили отново през вчерашната търговия на "Уолстрийт" след информации, че големи клиенти на банката в лицето на няколко хедж..

публикувано на 30.09.16 в 15:00

Изплашени клиенти започват да теглят милиарди долари от Дойче банк

Неколцина клиенти на Дойче банк, сред които няколко големи и влиятелни хедж фондове, са започнали да изтеглят милиарди долари от банката на фона на опасенията за нейната стабилност и на техните експозиции в кредитната институция, съобщават източници, близки до клиенти на банката, цитирани от "Уолстрийт Джърнъл" и от агенция "Блумбърг". Редица..

публикувано на 30.09.16 в 11:49

Опасения на капиталовите пазари, породени от Дойче банк

Американските индекси се понижиха заради нарастващите опасения, че неволите на Дойче банк ще повлекат световния финансов сектор. Вчера той беше основният губещ на Уолстрийт с намаление от 1,5% след репортаж на "Блумбърг", показал, че някои от клиентите на Дойче банк са вече разтревожени. Във Великобритания FTSE 100 напредна с 1%. Начело..

публикувано на 30.09.16 в 08:15

Спад на доходността на американските облигации

Доходността по 10-годишните американски облигации падна с 2.4 базови пункта до 1.548%, докато тази по 2-годишните книжа слезе с 3.4 базови пункта до 0.722%. Rates Last Change Range UST 10 years   1.560 -0.012   1.541-1.600..

публикувано на 30.09.16 в 08:13

ОПЕК и Дойчебанк успокоиха пазарите

Американските индекси най-сетне отчетоха широки печалби, подпомогнати от споразумението за производството на ОПЕК. Стандард енд Пуърс скочи с 0.5% до 2171.37, като начело на растежа беше енергийният сектор, който нарасна с 4.3%. Европейските индекси нараснаха при по-добре представилия се банков сектор, който изглежда се успокои след..

публикувано на 29.09.16 в 08:27