Еврогрупата призова Кипър да защити малките банкови депозити

Снимка: Архив

На проведената снощи извънредна телеконферена среща, финансовите министри от еврозоната призоваха Кипър да осигури защита на банковите депозити в кипърските банки, които са по-малки от 100 хил.евро, заяви след срещата европейски официален представител.

Той посочи, че кипърските финансов министър е информирал накратко своите колеги от Еврогрупата за политическите развития в последните няколко дни и е сподели, че правителството няма необходимото мнозинство в парламента, за да успее да прокара договорената през уикенда спасителна финансова програма.

Ние заявихме на нашия кипърски колега, че депозитите по-ниски от 100 хил.евро трябва да бъдат защитени, но също така посочихме, че е право на кипърското правителство да реши как да приложи прогресивния еднократен данък върху вложенията в кипърските банки, заяви официален неназован представител от еврозоната.

Той обаче посочи, че кипърското правителство изглежда не е склонно да не налага еднократния данък върху депозитите под 100 хил.евро, тъй като това ще означава много рязко повишение на данъка върху по-големите по размер депозитни сметки. Във всеки случай, топката е обратно в Кипър и ние ще изчакаме окончателното решение. Но не изключвам ново отлагане на вота в кипърския парламент (бел.ред. планиран за днес от 18:00ч.), тъй като политическата ситуация в Кипър е доста крехка и нестабилна, коментира европейския представител, участвал на снощната среща.

Председателят на Еврогрупата Йерум Дюселблум направи изявление след снощната телеконферентната среща в което той заяви: Страните от Еврогрупата продължават да са на мнение, че малките вложители в кипърските банки следва да бъдат третирани по различен начин спрямо големите банкови депозити и потвърждаваме важността за пълното гарантиране на влоговете под 100 хил.евро.

Кипърските власти ще въведат по-голяма прогресивност в еднократния данък върху депозитите спрямо това, което беше договорено на 16-и март, но при условие, че бъде достигната заложената крайна сума от 5,8 млрд.евро и това не се отрази върху общо договорената спасителна финансова помощ за 10 млрд.евро, заяви Дюселблум.

Той подчерта, че данъка върху депозитите е еднократна мярка. Тази мярка, заедно с международната финансова подкрепа, ще бъде използвана за възстановяване на жизнеспособността на кипърската банкова система и за запазване на финансовата стабилност на Кипър. При липсата на тези мерки, Кипър ще се изправи пред сценарий, който би довело до още по-тежки последици за притежателите на депозити в кипърската банкова система.

Дюселблум посочи, че страните-членки на еврозоната са готови да окажат подкрепа на Кипър в неговите усилия за реформи на базата на договорената спасителна програма.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10