"Привидно" спокойствие на европейските финансови пазари преди вота в парламента на Кипър

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Европейските пазари на акции отбелязват умерено понижение в началото на днешната търговия, тъй като инвеститорите продължават да оценяват последните новини около "кипърската сделка" и влиянието на данъка върху банковите депозити като част от спасителната програма за Кипър. Снощното решение на Еврогрупата да даде възможност на кипърските власти сами да определят конкретната "схема" на прилагане на данъка върху банковите спестявания се възприема предпазливо позитивно от участниците на финансовите пазари.

Германският фондов индекс е "на червено" с 0,36%, френският индекс CAC40 е с по-голяма загуба от 0,73%, а лондонският FTSE100 отбелязва понижение от едва 0,13%. Забелязва се привидно "спокойствие" и на борсите в Милано и Мадрид, като италианският фондов индекс MIB отбелязва слабо понижение от 0,16%, а испанският Ibex-35 - с 0,32%.

Отново най-голямо понижение отбелязват акциите в европейския банков сектор, който вчера се оказа под най-силен натиск от продажби. Общият европейски банков индекс Stoxx 600 banks index отбелязва загуба от 0,4% като най-драматичен е спадът на гръцките банкови акции. Това е първият път, в който Гърция реагира на новините около кризата в Кипър, тъй като вчера и гръцките борси (подобно на борсата в Кипър) бяха в почивка поради официалния православен християнски празник. Акциите на Piraeus Bank се сриват с близо 10%, на Alpha Bank с 6,3%, а на Eurobank Ergasias с 6,2%. Това понижава общия гръцки фондов индекс ASE Composite с 2,8%. Кипърската борса ще остане затворена и днес и утре (аналогично на кипърските банки), като на този етап се очаква търговията в Никозия да стартира чак в четвъртък.

По-рано днес агенция "Фич" обяви, че поставя под "негативно" наблюдение кредитните рейтинги на големите кипърски банки - Bank of Cyprus, Cyprus Popular Bank и Hellenic Bank с оглед решението за налагане на данъка върху кипърските депозити.

Относително спокойствие се забелязва и на вторичния дългов пазар на държавните облигации в еврозоната, като лихвата по 10-годишните облигации на Испания се колебае малко под нивото от 5% след като вчера за кратко подскочи до 5,24%, а лихвата по аналогичните италиански дългови книжа е около 4,65%, ограничавайки част от вчерашния отскок до 4,80%. Днес интерес за европейския дългов пазар ще представлява предстоящия аукцион за нови краткосрочни дългови книжа на Испания (три и 9-месечни краткосрочни книжа).

На валутните пазари еврото остава под предпазлив натиск от продажби като единната европейска валута се търгува малко над 1,2900 долара, около 123,35 йени и към 0,8560 британски лири. Вчера еврото реагира на новините около Кипър със спад до ново дъно за годината от 1,2882 долара. Но солидните оферти "купува" около 1,2885/60 областта ограничи неговото низходящо движение, след което последва отскок на еврото към 1,3000 преди да последват нови негови продажби.

Днес основният акцент на инвеститорите на европейските капиталови пазари логично ще бъде поставен върху очаквания след 18:00 ч. вот в парламента на Кипър. По последни информации има малка вероятност 56-те членове на парламента да гласуват позитивно за договорените тежки условия по кипърската спасителна програма в частта й за налагане на еднократен данък върху депозитните сметки в кипърските банки.

Ако все пак парламентът на Кипър успее да одобри спасителната програма (дори до края на седмицата?), това може да се възприеме "с въздишка на облекчение" от страна на инвеститорите на финансовите пазари. Но отрицателен вот би засилил рисковете от скорошен фалит на кипърската банкова система, последван от изпадане в несъстоятелност на самата островна държава и риск за нейното излизане от еврозоната.

Преди важното гласуване в парламента на Кипър известен интерес за капиталовите пазари ще представляват важните икономически данни за инфлацията във Великобритания и ZEW индекса, определящ нивото на бизнес климата в Германия. Следобед се очакват и данните за началното жилищно строителство в САЩ.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подновеното напрежение около Дойче банк разтресе европейските фондови пазари

Подновените разпродажби на акции на Дойче банк през последните 24 часа провокират солиден спад на европейските фондови борси през последния септемврийски ден на търговия. Напрежението около водещия немския кредитор се засили отново през вчерашната търговия на "Уолстрийт" след информации, че големи клиенти на банката в лицето на няколко хедж..

публикувано на 30.09.16 в 15:00

Изплашени клиенти започват да теглят милиарди долари от Дойче банк

Неколцина клиенти на Дойче банк, сред които няколко големи и влиятелни хедж фондове, са започнали да изтеглят милиарди долари от банката на фона на опасенията за нейната стабилност и на техните експозиции в кредитната институция, съобщават източници, близки до клиенти на банката, цитирани от "Уолстрийт Джърнъл" и от агенция "Блумбърг". Редица..

публикувано на 30.09.16 в 11:49

Опасения на капиталовите пазари, породени от Дойче банк

Американските индекси се понижиха заради нарастващите опасения, че неволите на Дойче банк ще повлекат световния финансов сектор. Вчера той беше основният губещ на Уолстрийт с намаление от 1,5% след репортаж на "Блумбърг", показал, че някои от клиентите на Дойче банк са вече разтревожени. Във Великобритания FTSE 100 напредна с 1%. Начело..

публикувано на 30.09.16 в 08:15

Спад на доходността на американските облигации

Доходността по 10-годишните американски облигации падна с 2.4 базови пункта до 1.548%, докато тази по 2-годишните книжа слезе с 3.4 базови пункта до 0.722%. Rates Last Change Range UST 10 years   1.560 -0.012   1.541-1.600..

публикувано на 30.09.16 в 08:13

ОПЕК и Дойчебанк успокоиха пазарите

Американските индекси най-сетне отчетоха широки печалби, подпомогнати от споразумението за производството на ОПЕК. Стандард енд Пуърс скочи с 0.5% до 2171.37, като начело на растежа беше енергийният сектор, който нарасна с 4.3%. Европейските индекси нараснаха при по-добре представилия се банков сектор, който изглежда се успокои след..

публикувано на 29.09.16 в 08:27