Озбърн обяви рязко понижение на прогнозите за икономическия растеж на Великобритания

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Британският финансов министър Джордж Озбърн каза, че прогнозите за икономическия растеж на Великобритания за настоящата година са понижени наполовина, но икономиката ще успее да избегне нова рецесия.

БВП на Великобритания ще се повиши с едва 0,6% през 2013г., което е двойно по-ниско от предишните прогнози за растеж от 1,2%, посочи Озбърн пред британския парламент при представянето на своята годишна бюджетна реч. За следващата година се очаква растеж от 1,8%, което е малко под предишната прогноза за повишение на БВП с 2%, а през 2015г. ще има ускоряване на растежа до 2,3%.

"Ще бъда честен пред страната - евентуален нов период на икономически бури в еврозоната ще засегне отново доста тежко британската икономика", добави Озбърн.

Той обяви, че бюджетният дефицит на Острова ще достигне 7,4% от БВП през тази година, след което ще се свие до 6,8% от БВП за финансовата 2013-2014-а година. Държавните британски заеми се очаква да намалеят до 108 млрд.паунда за финансовата 2013-2014г. и до 97 млрд.паунда за 2014-2015-а г., прогнозира Озбърн.

Британският финансов министър обяви и мерки в подкрепа на икономиката и същевременно мерки в подкрепа на фиска. Нивото на корпоративния данък на Острова ще бъде понижен с 1% до 20% през 2015-а г., но банковият данък ще бъде повишен до 0,142%.

Британското правителство обеща да повиши "тавана" на личните данъчни облекчения до 10 хил. британски лири през 2014-2015г., което е година по-рано от планираното. Почти три милиона повече британци ще плащат по-малък данък върху доходите, заяви Озбърн пред британския парламент. Това е историческо постижение на нашето правителство, похвали се той.

Британският финансов министър също така оповести, че ще се запази т.нар. прицелна инфлационна политика на Английската централна банка в нивото от 2%.

Британската валута реагира с резки колебания на представянето на доклада на Озбърн. Първоначално паундът се оказа под натиск от продажби след рязкото понижение на прогнозите за икономическия растеж на Острова през настоящата година. Британската лира падна до 1,5040 долара, но от това негово часово дъно последва рязко поскъпване до двуседмичен връх от 1,5185 долара. Това стана факт като реакция на предложените от Озбърн стимулиращи икономиката мерки (за понижение на корпоративния данък с 1%) и запазване на "инфлационния прицел" на АЦБ в нивото от 2% (знак, че на този етап АЦБ няма да може да засили покупките на британски облигации, тъй като това може да повиши инфлацията).

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10