Уолстрийт отвори "на зелено" след понижаване на страховете около Кипър

Снимка: Архив

Инвеститорите и на Уолстрийт изглеждат "заразени" от надеждата, че до понеделник ще бъде намерено решение на кипърската криза. Американският фондов пазар отвори със слабо повишение след предпазливия "оптимизъм", обхванал през последните часове и финансовите пазари в Европа.

Новината, че Гърция се е съгласила да поеме управлението на кипърските банкови клонове на територията на страната, сякаш е първи сигнал, че кипърските власти действително ще се опитат да изпълнят настояванията на ЕС и МВФ да намерят необходимите 5,8 млрд. евро в замяна на спасителната програма за 10 млрд. евро.

Изявлението на една от най-големите закъсали кипърски банки - Bank of Cyprus, че кипърският парламент трябва незабавно да одобри плана на Еврогрупата за облагане с еднократен данък на банковите депозити над 100 хил. евро също дава индикации, че малката островна държава в крайна сметка ще склони да предприеме подобна мярка.

Новината, че Еврогрупата може да проведе нова извънредна среща по кипърската спасителна програма в неделя (изявлението на германския финансов министър Волфганг Шойбле) пък е знак, че финансовите министри от еврозоната могат да предоговорят първоначалния вариант по условията за отпускане на финансовата помощ за Кипър.

Всичко това вдъхва надежда на финансовите пазари, че ще бъде постигната сделка за спасяване на Кипър в "дванайсет без пет" и доведе до позитивен старт на Уолстрийт и дори до възходящо движение на европейските пазари на акции.

Трите американски основни фондови индекси (DJIA, S&P500 и Nasdaq) се повишават с 0,25%-0,27%. Европейските пазари на акции рязко смениха първоначалната негативна посока и сега почти всички борси също са "на зелено". Френският индекс CAC40 се повишава с 0,16%, лондонският индекс FTSE100 - с 0,32% и дори германският DAX вече се повишава с плахите 0,05% въпреки днешните слаби данни за Ifo индекса на бизнес доверието в Германия през март.

Надеждата, че Кипър ще бъде спасен преди "дванадесетия час", определен от ЕЦБ за понеделник вечерта, когато банката заплаши да спре финансирането на кипърските банки, ако не бъде постигнато споразумение, помогна за отскок на еврото на валутния пазар.

По-рано през днешната европейска търговия еврото се оказа под нов натиск към 1,2885/75, важната област на негова подкрепа от предходните дни след негативното проучване на Ifo института за бизнес климата в Германия през март. 

Еврото намира известна подкрепа от стабилното поведение на европейския "периферен" пазар на държавен дълг след успешно емитираните по-рано тази седмица нови държавни облигации в Испания и Италия. Липсата на напрежение на европейския дългов пазар сякаш е сигнал, че инвеститорите не се опасяват от голям "заразен ефект" при евентуален негативен сценарий в Кипър – колапс на кипърската банкова система, последван от принудително излизане на страната от еврозоната.

Неспособността на еврото да опита по-траен спад под неговата важна подкрепа през последните дни около 1,2885/75 долара изглежда накара спекулативните играчи да покриват част от своите все още големи, къси позиции за европейската обща валута, тъй като те се опасяват от намиране на вярното решение за Кипър в последния момент. А това може да ги хване по "бели гащи" преди началото на следващата седмица.

Оптимизмът за скорошно намиране на изход от "кипърската криза" и поредният солиден интерес за покупки на единната европейска валута около тези нива помогна за отскок към 1,2966 долара. Еврото отбелязва добро повишение спрямо японската и спрямо британската валута. От днешното двуседмично дъно от 121,46 йени еврото се повиши до 123,20 йени. Спрямо британската лира то отскочи от петседмичното дъно от 0,8484 паунда към 0,8533.

Въпреки по-доброто днешно поведение на еврото участниците на валутните пазари вероятно ще продължат да отброяват предпазливо "следващите три дни", които са ключови за Кипър. Това може да ограничи движението на единната европейска валута, като все още добър интерес за продажби има около 1,2975/1,3000 долара. Само повишение на еврото над нивото от 1,3000 ще даде потенциал за по-добра възходяща корекция на единната европейска валута, след като в началото на седмицата тя достигна четиримесечно дъно от 1,2843 долара.

Близки оферти "купува" се разполагат около 1,2930/20 преди важната подкрепа за еврото към 1,2885/75. Само по-траен спад под тази негова добра подкрепа ще поднови натиска върху единната европейска валута към дъното от 1,2843 долара.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подновеното напрежение около Дойче банк разтресе европейските фондови пазари

Подновените разпродажби на акции на Дойче банк през последните 24 часа провокират солиден спад на европейските фондови борси през последния септемврийски ден на търговия. Напрежението около водещия немския кредитор се засили отново през вчерашната търговия на "Уолстрийт" след информации, че големи клиенти на банката в лицето на няколко хедж..

публикувано на 30.09.16 в 15:00

Изплашени клиенти започват да теглят милиарди долари от Дойче банк

Неколцина клиенти на Дойче банк, сред които няколко големи и влиятелни хедж фондове, са започнали да изтеглят милиарди долари от банката на фона на опасенията за нейната стабилност и на техните експозиции в кредитната институция, съобщават източници, близки до клиенти на банката, цитирани от "Уолстрийт Джърнъл" и от агенция "Блумбърг". Редица..

публикувано на 30.09.16 в 11:49

Опасения на капиталовите пазари, породени от Дойче банк

Американските индекси се понижиха заради нарастващите опасения, че неволите на Дойче банк ще повлекат световния финансов сектор. Вчера той беше основният губещ на Уолстрийт с намаление от 1,5% след репортаж на "Блумбърг", показал, че някои от клиентите на Дойче банк са вече разтревожени. Във Великобритания FTSE 100 напредна с 1%. Начело..

публикувано на 30.09.16 в 08:15

Спад на доходността на американските облигации

Доходността по 10-годишните американски облигации падна с 2.4 базови пункта до 1.548%, докато тази по 2-годишните книжа слезе с 3.4 базови пункта до 0.722%. Rates Last Change Range UST 10 years   1.560 -0.012   1.541-1.600..

публикувано на 30.09.16 в 08:13

ОПЕК и Дойчебанк успокоиха пазарите

Американските индекси най-сетне отчетоха широки печалби, подпомогнати от споразумението за производството на ОПЕК. Стандард енд Пуърс скочи с 0.5% до 2171.37, като начело на растежа беше енергийният сектор, който нарасна с 4.3%. Европейските индекси нараснаха при по-добре представилия се банков сектор, който изглежда се успокои след..

публикувано на 29.09.16 в 08:27