Срещата на Еврогрупата за Кипър е планира за неделя от 19:00ч.

Снимка: Архив

Президентът на Еврогрупата Йерун Дейселблум обяви, че финансовите министри от еврозоната ще се срещнат в неделя от 19:00ч. наше време, за да обсъдят спасителния финансов пакет за Кипър.

В края на миналата седмица Еврогрупата се споразумя за спасително финансиране на Кипър в размер на 10 млрд.евро, но при условие, че страната допринесе с 5,8 млрд.евро под формата на еднократен данък върху кипърските банкови депозити. Кипърското правителство отхвърли този план и от тогава насам има "ходене по мъките"  за кипърските власти и опити да представят алтернативен план на своите международни кредитори.

Европейските представители заявиха, че намирането на решение на кипърската криза е жизненоважно да стане факт в следващите 48 часа, след като пред дни ЕЦБ заяви, че ще спре своето спешно финансиране за кипърските банки в понеделник вечерта (25-и март), ако до тогава няма постигано ясно споразумение по спасителната програма.

Кипърският финансов министър Михалис Сарис заяви пред малко, че има "значителен прогрес за постигане на споразумение с Тройката",  след неговите днешни първоначални разговори с представителите на ЕС, ЕЦБ и МВФ в Никозия. Но възникнаха няколко въпроса, върху които трябва да се работи, посочи той и добави, че те са центрирани около налагането на такса върху банковите депозити държани в най-голямата кипърска банка - Банката на Кипър (Bank of Cyprus). Кипърските власти обмислят да наложат еднократен данък в размер на цели 25% върху депозитите над 100 хил.евро на тази най-голяма банка, както и преструктуриране (разделяне) на втората по големина Народна бнак (или Laiki Bank)  на "добра" и "лоша" банка.

Междувременно европейски източници посочиха, че ако не бъде постигната сделка, 27-те страни от Европейския съюз са готови да "изхвърлят" Кипър от евзоната, за да предотвратят заразния ефект от кипърската криза към други страни като Гърция, Испания и Италия.

Кипърският финансов министър обаче изрази надежда, че евентуалния депозитен данък от 25% за сметките над 100 хил.евро в Банката на Кипър може да бъде приет от кипърския парламент до края на деня.

По-рано днес агенция Ройтерс пък цитира кипърски депутат пожелал анонимност да казва, че парламентът на страната няма да дебатира този данък върху банковите депозити, докато не се проведе планираната за утре вечерта среща на Еврогрупата. Ние (депутатите) ще се срещнем след срещата на финансовите министри от еврозоната, но не знам точно кога, заяви той.

"Обърквацията" изглежда пълна, като не е ясно и кога президентът на Кипър Анастасиадис ще отпътува за Брюксел. Все пак се очаква той да замине за белгийската столица утре, за да се срещне с европейските лидери в т.ч. с европейския президент Херман Ван Ромпуй, шефа на Европейската комисия Жозе-Мануел Барозу, както и с директора на МФ Кристин Лагард и с шефа на ЕЦБ Марио Драги.

Беше потвърдена информацията, че Ван Ромпуй е отменил планираната за началото на следващата седмица среща Европейския съюз-Япония в Токио, за да могат европейските власти да са в Брюксел в следващите "инфарктни" за Кипър и еврозоната дни.

От всичко казано до тук е "ясно, че нищо не е ясно" и остава открит въпроса, дали кипърският парламент ще се събере до края на днешния ден (какъвто беше първоначалния план), за да гласува законопроект за еднократен данък върху банковите депозити (дори само за Банката на Кипър?), или ще изчака утрешните срещи в Брюксел, преди евентуално да гласува в понеделник такъв законопроект.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10