Кипър избегна фалит след тежки преговори с Еврогрупата

Снимка: Архив

В ранните часове на деня Еврогрупата постигна споразумение с кипърските власти за необходимите ключови елементи на спасителната и макроикономическа програма.

Споразумението беше подкрепено от всички членове на еврозоната, както и от трите важни международни институции - Европейската комисия, ЕЦБ и МВФ,  известни като мисия на "Тройката".

В изявлението на финансовите министри на еврозоната се казва:

Еврогрупата ще окаже своята пълна подкрепа за кипърския народ в настоящите трудни условия.

Програмата ще адресира изключителните предизвикателства пред които е изправен Кипър и ще възстанови жизнеспособността на финансовия и банков сектор.

Еврогрупата приветства плановете за преструктуриране на финансовия сектор, като в специален анекс на споразумението на финансовите министри от еврозоната и кипърските власти са заложени по-конкретните наложителни мерки (виж по-долу).

Според договорената програма депозитите в кипърските банки под 100 хил.евро ще бъдат защитени, както повеляват европейски принципи. Програмата ще съдържа агресивен подход за справяне с дисбаланса във финансовия сектор.

В добавка кипърските власти потвърдиха своя ангажимент да ускорят усилията в областта на фискалната консолидация, структурните реформи и приватизация.

Еврогрупата приветства и ангажимента на кипърските власти да предприемат по-нататъшни мерки. Тези мерки включват повишение на данъка за капиталовите приходи и установените със закон нива на корпоративния данък.

Еврогрупата ще следи и за постигане на споразумение между Кипър и Руската Федерация относно нейния финансов принос за спасителната програма за острова.

Еврогрупата препоръчва незабавното прилагане на споразумението между Кипър и Гърция относно гръцките клонове на кипърските банки, което да защити банковата система и в двете страни.

Еврогрупата настоява кипърските власти и Европейската комисия, в съгласие с ЕЦБ и МВФ, да финализират т.нар. Меморандум за съгласие в началото на април.

Еврогрупата потвърди договорената на 16-и март спасителната финансова подкрепа за Кипър в размер на 10 млрд.евро, като тя приветства и приноса на МВФ към програмата.

Според Еврогрупата решенията за Кипър, които ще бъдат разписани в пълна финансираща програма, ще позволят кипърският държавен дълг да остане в устойчиви нива.

Еврогрупата очаква Бордът на директорите на Европейския спасителен механизъм (ESM) да успее да одобри официално предложението за споразумение за финансова подкрепа до края на трета седмица на април 2013г.

В изявлението на Еврогрупата следва важен анекс, в който се посочват и постигнати по-конкретни споразумения:

(1) Втората по големина кипърска банка Laiki (или т.нар.Народна банка на Кипър) незабавно ще бъде разформирована, като тя ще бъде разделна на "добра" и "лоша" банка. "Лошата" банка след време ще бъде ликвидирана, а "добрата" банка ще се влее във Bank of Cyprus (най-голямата кипърска банка). Необслужваните кредити и негарантирани депозити в банката Laiki ще бъдат поставени в т.нар. "лоша банка", като се очаква размерът да достигне 4,8 млрд.евро и след време тя да бъде ликвидирана (т.е. има риск главно чуждите инвеститори с депозити над 100 хил. да загубят всичките спестявания над тази сума в размер до 4,8 млрд.евро).

(2) Влоговете под 100 хил. евро в Laiki Bank няма да бъдат засегнати, но загуба ще понесат акционерите в банката, притежателите на дългови банкови книжа, както и негарантираните депозити над 100 хил.евро. Това ще стане факт въз онова на решение на Централната банка на Кипър, като се използват одобрените преди дни от кипърския парламент нови работни рамки за преструктуриране на кипърския банков сектор.

(3) За провеждането на тази операция по ликвидацията и разделянето на банката Laiki ще са необходими 9 млрд.евро чрез спешното финансиране на кипърските банки от ЕЦБ през Кипърската централна банка.

(4) Само негарантираните депозити във Bank of Cyprus ще останат "замразени" докато продължи процеса на рекапитализация на банката и в последствие може да бъдат обект на подходящи условия.

(5) ЕЦБ ще доставя ликвидност на Bank of Cyprus.

(6) Bank of Cyprus ще бъде рекапитализирана чрез трансфериране на депозитите на Laiki Bank, които са под 100 хил.евро и чрез конвертиране на негарантираните депозити в собствен капитал с пълното участие на активите на акционерите в банката и на притежателите на банкови облигации. Целта на това конвертиране на капитала е да бъде постигнато ниво на т.нар. капиталова адекватност на банката в размер на 9% до края на процеса на тази програма.

(7) Всички гарантирани депозити (под 100 хил.евро) на всички кипърски банки ще бъдат напълно защитени според съответните европейски правила.

(8) Програмното финансиране на Кипър (в размер до 10 млрд.евро) няма да бъде използвано за рекапитализация на двете най-големи банки Laiki и Bank of Cyprus.

Еврогрупата е убедена, че това решение е най-добрия начин за гарантиране на общата жизнеспособност и стабилност на кипърската финансова система и за нейната способност да финансира кипърската икономика.

(Бел.ред.) От всичко казано до тук, се вижда че ще бъдат защитени влогове под 100 хил.евро във всички кипърски банки. Втората по големина банка Laiki ще бъде разформирована на "добра" банка, която ще се влее във Bank of Cyprus и на "лоша" банка, като инвеститорите в Laiki с депозити над 100 хил.евро, главно чужденци, рискуват да загубят цялата сума в размер до 4,8 млрд.евро. В самата Bank of Cyprus, негарантираните депозити ще бъдат "подрязани" с еднократен данък, като се говори, че този данък може да достигне дори до 40% (точния в процент ще се уточнява допълнително), но ще зависи от постигането на ниво на банкова капиталова адекватност от 9%.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10